Prosvetni glasnik

РАДН.А ГЛ.АВНОГЛ ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

273

Распоред материјала у овом уџбенику одговарао би овом наставном плану, разуме се, кад бн се учинпле извесне исправке. Писац требало би да из основа преради антронолошки део, пошто је овај и непотпун, а и нун погрешака и нејасности. У друга два, много боље израђена, одељка имале би се такођер учинити неке измене: код неких типова допунитп унутрашњу органнзацију, и исправнтп неке омашке и противречности; најзад, систематски бп се део могао скратити изостављањем неких познатијих врста, а нешто и иснравити у смислу већ напред поменутом. Само овако, допуњен и исправљен, овај уцбеник могао би корисно нослужити за наставу зоологије у вишим разредима гимназије. 25—1 — 1895. године. Београд. Гдавном Нроеветном Савету благодаран на поверењу проФ. Ст. Т. Јакшић с. Р. Савет је одлучио: да се ова књига оваква каква је сада може само привремено употребити, алп се друго издање не може приредитн докле се у дедо не унесу све примедбе г. реФерента, и докле се не узму на ум одлуке саветске о уцбеницима и нови наставни план и програм, који ће се тек у Савету ускоро утврдити. Г. реФеренту одређен је хонорар од 50 (иедесет) динара. С овим је свршен овај састанак.

САСТАНАК 623-ћи и 624-ти. 1. и 6. марта 1895. год. у Београду. Оилису: иредседник, Свет. Вуловић; чланови: д-р Вој. Бакић, д-р Милан Јовановић-Ватут, д-р Драг. Мијушковић, д-р Богдан Гавриловић, д-р Јов. Цвијић, Стев. Ловчевић, Јевр. А. Илић, Димитрије Јоеић, архимандрит Фирмилијан, Ст. Давидовић и Дим. С. Јовановић. Пословођ , Мил. Марковић. I. Прочптан је и примљен записник прошлога састанка. II. Прочитано је писмо г. министра просвете и црквених послова, од 1. ов. мес., ПБр. 3501., којим

се шаље Савету на оцену молба г-ђе Милиде Триковнћке, учитељице из Београда, која је молила да јој се уваже некс године учитељске службе. Савет је одлучио: да се умоли г. Јеврем А. Илић, да ову молбу ирегледа и проучи и да о њој Савету реФерује. III. Прочитано је писмо г. министра просвете и црквених послова, од 4. ов. мес., ПБр. 3810., којим се упућује Савету на оцену дело „Основн хемије за средње школе" од г. Ранка Петровића, ироФесора у ненсији. Савет је одлучио: да се за преглед н оцену овог дела умоле г .г. д -р Марко Леко и Јов. Докић, ироФесори. IV. Пошто на 621. састанку Главног Просветног Савета од 23. пр. мес., није одређен хонорар г.г. д-ру Јов. Цвијићу и Љубомпру Јовановићу, проФесорима, за прегледање, нонрављање и надзиравање „Карте Балканског Полуострва", коју је радио г. Петар Манојловић, то је Савет на овим састанцима одлучио: да се г.г. д-ру Јов. ЦвијићуиЉубомиру Јовановићу одреди за овај носао укупан хонорар од четирн стотнне (400) динара. V. На оба ова састанка, главни предмет Саветскога рада био је претрес „Пројекта закона о уређењу Бише Женске Школе", који гласи: Пројекат закона о уређењу Више Женске Школе. Члан 1. Задатак је Више Женске Школе, да дајеасенскнњу више образовање и практичну спрему, према потребама женскога пола и према нашим прнлнкама. Члан 2. Вишу Женску Школу у Београду пздржава држава из општега кредита, одређенога на просветне циљеве, а ВишеЖенске Школе у Крагујевцу, Нишу, Шапцу, Пожаревцу, Пироту, Зајечару и Врању издржава држава уз помоћ општина, које дају школску згра^у и огрев. Поред тих државних школа могу п градске општине о свом трошку пздржавати ириватне (онштинске) Више Женске Школе, које могу добивати државну помоћ, ако буду уређене онако као ц државне школе.