Prosvetni glasnik

286

РАДВА ГЛАВНОГА ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

6., решава о отиуштану пз службе учптеља и учитељица основнпх и средњих школа и предавача средњих школа; 7 , прима извештаје о прегледању школа од главиога надзорника осиовних школа и од надзорника средњих школа; 8., даје Министру мишљеае о законским иредлозима и важнијим школским наредбама; 9., проиисује правпла и програме за исаите учитеља основних н средњпх школа; 10., проиисује правпла о исииту зрелости у средњим школама; 11., оцењује књпжевне п уметинчке радове за школску потребу; 12., надгледа рад школских надзорника и извпђа њихове кривице; 13., решава сиорове између школских надзорипка с једне стране и наставнпка п школског одбора с друге стране; 14., чпни иредлоге Министру о свем што се тиче унаиређења народне нросвете; 15., водп надзор над свима иросветним задужбинама. Члан 18. Према пословима, којн улазе у делокруг његовог рада, Главни Просветии Савет дели се у одел>ке, којих ће се број и рад одредитп пословником. Савет може позивати на састанке стручна лица, која нису чланови Савета, да му номогну прп претресању поједпнпх важннх нитања, ну та лица немају нраво гласања. Исто тако Савет може бирати стручна лпца изван Савета у нарочите комисије за оцењивање списа, учила и уметннчкнх пронзвода н може им одређиватн награду за извештаје. Члан 19. Председник пзвршује саветске одлуке заједно с пословођом. Они нодносе министру извештај о раду Савета, н објављују нреко службеннх листова саветске одлуке, које су за јавност. Жалбе против одлука саветских упућују се Минпстру иреко председништваГлавног Просветног Савета. Члан 20. Све одлуке Главнога Просветнога Савета подноее се на одобрење Мнннстру иросвете п црквених послова, којп поблнже одређује нослове саветске и одобрава иословник за рад Савета.

Члан 21. Члановп и пословођ Савета пиају право на бесилатно вожење на срнској државној жељезницн, ц од сваке седннце, на којој буду, но нет (5) дннара. Прелазна наређења. Члан 22. Министар нросвеге и црквенпх послова овлашћује се, да с овнм законом о падзиравању школа доведе у склад законе о уређењу основних п средњнх школа и закон о уређењу министарства просвете и црквенпх послова, у колнко се ирописи тнх закона не слажу с одредбама овога закона о надзиравању школа. Члап 23. Овај закон ступа у живот кад се обнародује. Од тога дана престају важити: члановн 70. до 79. закона о основним школама од 31. децембра 1882. год.; закон о надзнравању школа од 21. марта 1881. године, у колико није укинут напред именованим законом, и закон о уређењу Главног Просветног Савета од 1. марта 1880. године.

С овнм су свршени ови састанцп.

СА.СТАНАК 630-ти 29. марта 1895. год. у Веограду. Били су: иредседник, Свет. Н. Вуловић; чланови: д -р В. Бакић, д -р Драг. Мијушковић, д-р Б. Гавриловић, д-р Јов. Цвијић, Ст. Ловчевић, Јевр. А. Илић, Дим. Јосић и Дим. С. Јовановић. Послово1), Мил. Марковић. I. Прочитан је и иримљен записник 626., 628. и 629. ванредног састанка. II. Прочптано је писмо г. Миннстра нросвете и црквеннх иослова, од 23. марта о. год., ПБр. 4545., којим је спроведена Главном Просветном Савету на оцену молба г. Петра Јоваиовнћа, учитеља нз Шапца, који је молно да му се неке године привремене учитељске службе уваже у сталпе. Савет је одлучио: да се умолн г. Јевр. А. Илић, да ову молбу нроучн и о томе реФерује Савету. III. Саслушан је усмени реФерат г. Јевр. А. Илића по молби г. Петка Николића, учптеља из Пожа-