Prosvetni glasnik

РАДЊА ГЛАВНОГА ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

Г. Дим. С. Јовановићу, као реФеренту, одређена је награда од шездесет (60) динара. IV. На овом састанку узет је у претрес „Пројекат закона о гнмпасијама", па пошто је пројекат у делини прочитан, то је Савет, носле подуже дебате, одлучио: да се овај „Пројекат закона о гимнаспјама" прими за основу дебате. Даљп претрес остављен је за други састанак. С овим је свршен овај састанак.

САСТАНАК 639-ти 20. маја 1895. год. у Београду. Били су: иредседник, Свет. Н. Вуловић; редовни чланови: д-р Вој. Вакић, д-р Драг. Мијушковић, д-р Богд. Гавридовић, Стев. Довчевић, Дим. Јосић н Стев. Давидовић; ванреднн чланови: Ст. Т. Јакшић и Мијалко В. Ђирић. Пословођ, Мил. Марковић. I. Прочитани су и примљени записници 631., 632., 634., 636. и 637- састанка. II. Г. Свет. Н.Љуловић, ректор Вел. Школе, као новереник изабрат од стране Главнога Просветног Савета за прештампавање „Француско-срнског речника" од пок. Н. Петровића, повео је реч о начину прештампавања поменутог речника, и после подуже дебате о томе предмету Савет је одлучио: да се „Француско-српска речник", од пок. Н. Петровића, прештампа за привремену потребу овакав какав је у толико примерака, колико ће бити доста за три године. Коректуру да држн г. В. Поповић, проФесор Вел. Школе, и да при прештампавању учини најнужније поправке. Гечник ће бити Настасов. Све три досадашње свеске овога речника да се у новом издању споје у једну књигу, Формата веће и шире осмине. Г. Б. Поповићу, као коректору овога речника, одређена је награда по педесет (50) дпнара од сваког штампаног табака. Поред овога Савет јемишљења: да се предложи г. Министру просвете и црквених послова као хитно, да би требало што пре ириступити изради једног бољег Фрапцуског речника на модернијој основи.

339

Тај посао могао би се поверити г. Б. Поповићу, као најподеснијем лицу за тај посао. III. Саслушан је реФерат г. Ст. Т. Јакшића, проФесора Вел. Школе, о прештампавању „Зоологије" од г. Љуб. Миљковића, ироФесора II београдске гимназије. Према реФерату Савет је одлучио ; да се „Зоологија за I разред гимназије'' од г. Љуб. Миљковића, проФесора II београдске гимназије моасе ирештампати са учињеним иоправкама и употребити као привремени уџбенпк за три године. Писцу је одређена награда од хиљаду и нет стотина (1500) дпнара с тим, да за ту награду буде дужан и коректуре држати. IV. Саслушан је реФерат г. Свет. Н. Вуловића, ректора Вел. Школе, о књизи: „Крај обалаохрндског језера" од г. Бранислава Нушића, нонуда Фирме: „Јевта М. Павловић и Комнанпја' - из Београда. Према реФерату Савет је одлучио: да се ова књига може откупити за поклањање ученицпма виших разреда средњих школа, ако већ не би било довољно књига за ту потребу. V. Прочптани су реФерати г.г. Љуб. Стојановнћа, проФесора Вел. Школе, и Гадована Кошутића, учптеља језика у Вел. Школи, о „Гуској Читанци" од г-ђе Н. Глушчевићке, учитељице језика у београдској Вишој Женској Школи. ГеФерат г. Стојановића гласи: Главном Просветном Савету. Друга Гуска Читачка г-ђе Глушчевићке нозната ми је јошкад јепзишла. Она је врло згодно продужење прве и може се с великом коришћу у школи унотребити. И ја мпслим, као и г. Кошутић, да би речник ваљало потпуније и марљивпје израдити. Враћајући .]• послату ми књигу поново молнм Просветни Савет, да ми због мојих многпх послова не шаље више књиге на преглед, а за ово сад не тражим никакве награде. 17. апрпла 1895. год. у Београду. Љуб. Стојановић проФесор

44*