Prosvetni glasnik

служб:

за срезове мачванскн и рађевски г. Стевана Чугурила, учнтеља; т округу нодунавском: за Смедерево н срез грочанскн г. Мсмчила Ифнипа, проФесора I београдске гимназије; за срез јасенпчкн г. Јована ДокиИа ц г. Ћуру Дими%а, прОФесоре I београдске гимназије; за срез смедеревскн г. Љубомира МиљковиКа, проФесора II београдске гимназпје; за срезове врачарскп и посавски г. Ђојислава ЈВуловиКа, проФесора II београдске гимназије; за срез космајски г. Саиру Еалика, проФесора I београдске гимназпје; у округу пожаревачкол: за Пожаревад и Вел. Градиште г. Живојина П. Симића, проФесора београдске реалке; за срез пожаревачкп, г. Петра ПротиКа, проФесора Богословије; за срез моравски г. Михаила БаниКа, нроФесора пожаревачке гимназије; за срез рамски (без Вел. Градишта) и срез голубачки г. Петра ДесиотовиКа , директора велико-градиштанске ниже гимназпје; за срезове хомољскп и звишки г. Михаила БобиКа, прОФесора смедеревске н. гимназнје; за срез млавски г. Луку ЈевремовиКа, иредавача пожаревачке гимназије: у округу рудничком: за Чачак и срез жуиски округа крушевачког, г. Павла ШвабиЛа, проФесора Богословије; за срезове качерски, таковски и трнавски г. Михаила РистиКа, проФ. чачанске гимназије; за срезове драгачевскп п љубићскп г. Ћуру Ђрбавца, директора горњо - милановачке ниже гимназије ; за срезове студенички и жпчки г. Гаврила ЈовановиКа, проФесора крушевачке гимназије; у округу тимочком: за Књажевац и срез заглавски г. Драгутина Антића, проФесора београдске реалке; за срезове бањски, сврљишки и алекспначкп, округа крушевачког, г. Сииру СтанишиЛа, проФесора нишке гимназије; у округу топличком: за прокупље и Лесковац г. Јована БадемлиКа, нроФесора II београдске гимназије; за срез нишки г. Павла Аршинова, проФесора нишке гимназпје; за срезове добрички и косанички г. Тихомира ЋорђевиКа, проФесора врањске гимназије.

Д ЕО . 317

у округу ужичком: за Ужице п срезове ужички, златиборскн и црногорски г. Павла ЉотиКа, предавача нишке гпмназпје ; за срезове рачански, моравпчки и пожешкн г. Јосифа СтојановиКа, проФесора крушевачке гимназије ; у округу црноречком: за Зајечар и срез бољевачки г. Косту НиколиКа, професора зајечарске гнмназије; за срез зајечарски г. Радована КандиЛа, проФесора пожаревачке гимвазије. ИБр. 6885. Из канцеларије Мпнистарства просвете и црквених послова, 10. маја 1895. год. у Београду.

За напред именоване надзорнпке основних школа, Мпнистар нросвете п црквених послова прописао је ово УП7ТСТВ0 надворницима основних швола ва 1894|95 хнколсвзу годину Госиодине, По предлогу Главнога Просветнога Савета, а па основу чл. 73. закона о основним школама, одредно сам Вас за надзорника основних школа — јавних и приватних — у за ову школску годину. Сад се ради на том, да се основне школе друкчије уреде, а нарочито: да се заведе сгалан стручни надзор; да сваки наставник добије стално место, с кога се неће нремештатн без важне школске потребе; да повишавање плате не зависи једино од оцене уснеха на крају сваке школске годнне; да се учптељице постављају само у женским школама и т. д. Према томе, овај и овакав надзор, како је сад законом прописан, биће можда последњи. Зато је баш потребно да он буде озбиљан и да извештаји о школама и наставнпцима буду поуздани, како би Министарство, ослањајући се на њих, могло радити правилно и правпчно. Претпостављајући да ће сваки надзорник, који је на ову дужност одређен, сам проучити и спремити све што му треба за савесно прегледање школа, овде ће се учинити само неке главније напомене. I. Главне дужности надзорникове прописане су чланом 78. закона о основним школама. Да би он те дужностц могао извршнти, потребно је да