Prosvetni glasnik

14

РАДЊА ГЛАВНОГА ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

диће се тачан записнпк, који ће потписати цела компсија. Овај ће се записник краткпм спроводним писмом доставити Министарству, заједно с пријавом и свима документима кандидатовим. Члан 8. Испитни је одбор овлашћен предложити, да се од полагања испита ослободе они кандидатп, који својим сведочанствима или својим успешним радовима на пољу црквенога певања докажу да имају квалиФикацију за учитеље те вештине. Члан 9. Који кандидат на испиту не покаже довољан успех, моћп ће се после годину дана још једанпут јавити да понови испит. По трећи пут неће му се допустити да полаже испит.

Члан 10. Ова правила ступају у живот од дана када их министар просвете и црквених послова потпише. ПБр. 20514. 1. декембра 1895. годпне У Београду. Министар иросв. и цркв. иослова, Љ. Ковачевић С. р.

УМРЛИ СУ: Љубица ЖиловановиЛева , учит. осн. шк. у Корману, 6. дек. пр. год.; — Шилутин ТуфекџиЛ, учит. III и IV разр. осн. шк. у Пироману, 17. дек. пр. год.; — Шилан ШилиК, учит. сва 4 р. осн. шк. у Г. Бадањи, 2. дек. пр. године. Јован ЖивановиК, помоћник рачуновође у Држ. Штампарији, 22. дек. пр. год.

РАДМ ШЈЗНОГА ПРОСВШОГ САВЕТА

ЗАПИСНИЦИ РЕДОВНИХ И ВАНРЕДНИХ САСТАНАКА ГЛАВНОГА ПРОСВ. САВЕТА САСТАНАК 647-ми 10. новембра 1895. год. у Београду. Били су: иредседник, Свет. Н. Вуловић; реДОвни члановц: д-р Драг. Т. Мијушковић, д-р В. Гавриловпћ, Стев. Довчевић, Јевр. А. Илић, Дим. Јосић, архимандрит Фирмилијаи и Стеван Давидовић. Пословођ, Мил. Марковић. I. Прочитан је и примљен записник 646. састанка. II. Прочитана су писма г. Министра просвете и цркв. послова од 31. октобра ове год., ПБр 14836., 18613., 13310., 13371., 11094., којима су спроведене Савету на оцену молбе: Петра Велпмировића, Филолога IV год., Мирославе Димитријевићеве, редовне ученице Вел. Школе, Ђорђа Красојевића, ученика I разр. врањске гимнасије, Олге Ђорђевићеве, ученице I разр. пређ. шабачке Више Женске Школе, и Наталије Пешике, ученицеШ раз. врањске

гимнасије, који су молили за благодејање из Фонда пок. владике Вићентија. Савет је одлучио: да се умоли г. Јевр. А. Илић, редовни члан Савета, да изволи све ове молбе проучити и о томе Савету реФеровати. III. Г. Љубомир Давпдовпћ. проФесор врањске гимнасије, накнадно је молио г. Министра иросв. и цркв. послова да се прегледа његов рукопис „Зоологија за ученике средњих школа". Ту је молбу спровео Савету г. Министар писмом својим од 1. септеи. ове године, ПБр. 11214., и Савет је, према тој молбп, одлучио: да се поред ранијег реФерента г. Ст. Г Г. Јакшића, умоли још и г. д-р Мил. Јовановић-Батут, да изволи овај рукопис прегледати и о томе Савету реФеровати. IV. Прочитано је писмо г. Министра просвете и црквених послова од 2. новембра ове године, ПБр. 20523., којим је спроведен Савету на оцену акат II београдске гимнасије, која је тражила објашњења о предавању математике у средњим школама по новом програму. Савет је одлучио: да се умоли г. Стеван Давидовић, проФесор Војне Академије, да изволп ову ствар проучити и о томе Савету реФеровати.