Prosvetni glasnik

278'

радња главиога просветног савета

КН.ИГЕ ПРЕПОРУЧЕНЕ ВА ШКОЛСКУ ПОТРЕВУ а) за ученш^е иидих разреда средњих ш^о^да и за основне шг^о,ле: 1. Човечје тело, грађа његова и органи (са једним атласом), ио иемачком израдио Љуб. МиљковиК, ироФесор — расписом од 15. маја оп. год., ППр. 9813. (као необавезан уџбеиик). б) за ^њидашце средњих и основних ш^о^да: 2. Народно здравље. Л.екарске поуке народу (додатак „Сриском Архиву за дедокупио лекарство").

Уређује д-р Мил. ЈочановиК-Багут, проФ. Велике Школе — расписом од 15. маја о. г., 11Бр. 9810. в) за ^њиднице основних ш^ола: 3. Шумски заточници. Извод из приповетке Енглеза Мајн-Рајда, удесио за децу и м.»1адеж Ј. Ћ. ГолемочиИ — расиисом од 15. маја о. г., НБр. 9809; г) за по^ањање добрим ђадима и за ^њи^нице основних ш^о^да: 4. Дар доброј деци. Одабране прнче Ф1 »идр. Шмита. Превео Ј. 'Г>. Г. — раснисом од 28. маја о. г., 11Бр. 10261.

РАДМ ГЛШОГА ПРОСВЕТНОГ СЛВЕТЛ

ЗАПИСНИЦИ РЕДОВНИХ И ВАНРЕДНИХ САСТАНАКА ГУ1АВН0ГА ПРОСВ. САВЕТА САСТАНАК 6а6-ти 10. априла 1896. год. у Београду Бшш су: иредседник, Свет. Н. Вуловић; редовни чланови: д-р Драгутин Т. Мијушковик, Стев. Ловчевић, Димитрије С. Јовановик, Јеврем А. Илић, Момчило Иванић и Димитрије Довијани},; ванредни члинови : Милован Р. Маринкоиић, Јован Миодрагови!., Љубомир Миљковић, Љуб. Јовановић, д-р Ђор1,е С. Ђор^евић, д-р Демостен Николајевић и Мијаило М. Станојевик. Пословођ. Мил. Марковић. I. Прочитан је и примљен записник 655. сасганка. II. 11рочитано је писмо г. Министра просвете и црквених послова од 10. ов. м., ПБр. 7896., којим се пита Савет за мишљење о квалиФикацији г. Мидадина И. Шеварлнћа, свршеног ђака природно-математичког одсека философског Факултета на нашој Педикој Школи, који је молио да се квалиФикује за ][редавача средњих школа. Савет је већином гласова одлучио: да г. Мидадин И. Шеварлић иема квалиФикације за иредавача средњих школа, пошто има слабу оцену из два иредмета.

III. Прочитано је нисмо г. Министра просвете и црквених посдова од 28. марта о. г., НБр. 6584., којим је спроведена Савету на оцену иоиуда Мих. Еостића, књижара из Пожаревца, који је понудио за шкодске књижнице и за иаграђивање ученика основних шкода о годншњим испитима своје издање Ашинске ириче од г. А. Гавридовића, ироФесора. Савет је оддучио: да се умоди г. Момчило Иванић, редовни чдан Савета, да ово дедо ирегдеда и Савету реФерује. IV. Прочитано је писмо г. Министра просвете н црквених посдова од 16. марта о. г., ПБр. 6293., којим је спроведена Савету иа оцену нонуда Мих, Еостића, књижара из Пожаревца, који је понудио Министарству своје издање Дар доброј децџ с модбом за .одобрење, да се исто може уиотребнтн за покдањање учеиицима основних шкода о исииту и препоручити шкодским књижницама. Савет је одлучио: да се умоли г. Мијаидо М. Станојевић, ванреднн чдан Савета, да ово дедо прегдеда и Савету реФерује, да дп се оио може унотребити за оно за што је понуђено. V. Прочитано је писмо г. Министра просвете и црквених носдова од 15. марта о. г., ПБр. 6208., којим је сироведена Савету на оцену понуда г. Пантелије Сдавкова .Срећковића, државиог саветника, који је нонудио на откуп сво.је издање идустроване