Prosvetni glasnik

2

СЛУЖЕЕНИ ДЕО

Указом Његовог Величанства Краља постављени су: у министарству нросвете и црквенпх послова: за начедника II класе за просветне послове Стеван ЛовчевиК, проФесор и директор I београдске гимнасије 1. јануара о. г.; за секретара I класе Љубомир ДавидовиК, проФесор врањске гимнасије, 1. јануара о. г.; за ванредног секретара I класе а да врши дужност реФерента за основну наставу и прима плату из плате овога Ранко ПетровиК , проФесор п управитељ учитељске школе у пенсији, 1. јануара о. г.; за реФерента за црквене послове Тодор Петкови%, судија прокупачког суда, 8. јануара о. г.; у Вогословији: за проФесора архимандрита Фирмилијана, проФесора Богословије у пенсији 8. јануара о. г. у II београдској гимнасији: за прОФесора Миленко МарковиК, реФеренат за основну наставу у министарству просвете и црквених послова, 8. јануара о. г. по потреби службе; у крагујевачкој гимнасији: за проФесора Милош МарковиИ, проФесор крагујевачке гимнасије у пенсији, 8. јануара о. год. у београдској реалци : за проФесора Живојин П. СимиК, начелник II класе за просветне послове у министарству просвете и црквених послова с годишњом платом од 5000 динара по његовом пристанку, по потреби службе, 1. јануара о. г.

ПРЕУРЕХЕЊЕ ФАКУЛТЕТА НА ВЕхЛШ^ОЈ Ш^ОхЛИ На основу члана II и VIII Закона о Изменама и допунама у закону о уређењу Велике Школе од 22. окт. пр. године изведено је преуређење Факултета на Вел. Школи, и те нове уредбе гласе овако: УРЕДБА ФИЛОСОФСКОГ ФАВУЛТЕТА 1. Задаци су философском Факултету: 1. да спрема наставнике за средње школе; 2. да спрема стручне раднике на наукама и књижевности у српском народу. 2. У философском Факултету предају се ове науке: 1. ФилосоФија (сви делови);

2. Историја Срискога Народа; 3. Општа Историја; 4. ГеограФија и ЕтнограФија; 5. Филологија српска исловенска; 6. Историја Српске и Југословенске књижевности; 7. Латински језик и књижевност; 8. Грчки језик и књижевност; 9. Француски језик и књижевност; 10. Немачки језик и књижевност; 11. Гуски језик и књижевност; 12. Педагогика; 13. Теорпја књижевности; 14. Математика; 15. Нацртна Геометрија; 16. Механика; 17. Физика; 18. Метеорологија; 19. Астрономија; 20. Хемија; 21. Минералогија; 22. Геологија; 23. Зоодогија; 24. Упоредна Анатомија и Физиологија. 25. Ботаника. 26. Палеонтологија. Сем ових предмета предаваће се, ако Савет философског Факултета, са две трећине својих чланова нађе за потребно: 1. Археологија; 2. Историја словенскнх народа, њихови језицп и њихове књижевности; 3. Антропологија; 4. Игијена. 3. За темељно нроучавање појединих наука и спрему самосталних радника на научним пољима у философском су Факултету поред катедара и ове научне радионице :• Семинари за језик и књижевност: српску, руску, латинску, грчку, Француску, немачку; за историју сриску и општу, за математику и педагогију. ГеограФски завод, Физички завод. Хемијска лабораторија, Оггсерваторија астрономска и метеоролошка, Минералошки завод, Геолошки завод, Зоолошки институт. Ботаничка башта и завод Јевремовац, Игијенски завод.