Prosvetni glasnik

16

РАДЊА ГЛАВНОГА ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

Г. Јуришићу одређено је тридесет (30) динара у име хонорара за реФеровање. XI Г. Председник Главног Просветног Савета саопштава Савету једно писмо г. Божидара Јовановића, свештеника и проФесора, које се тиче питања о „Омидитици" од Таворова, у преводу г. В. Јоваиовића, о којој је Савет донео своју одлуку, на прошлом састанку. Због тога, што је ово писмо написано тоном којим се вређа Главни Просветни Савет и његов рад то је Савет оддучио: да се ово писмо упути г. М-инистру просвете и дркв. посдова с молбом, да изводи силом своје власти узети Савет у заштиту од оваких вређања, наиадања и сумњичења. С овим је свршен овај састанак.

САСТАНАК 673-1,и 27. новембра 1896. год. у Бсограду. Били су: аредседник, Мих. Валтровић; редовни чланови: Миленко Марковић, Стеван Т. ЈакшиЦ Андра Стевановић, Вожидар Прокић, Стеван Довчевић, Дим. Довијанић Л>. Миљковић, и Момчило Ивани(,. Посдовођ, Мил. Марковић. I Прочитаи је и примљен записник 672. састанка. II Прочитано је писмо г. Министра просвете и црквених послова од 22. новембра ове године ПБр. 11366, којим позива Савет да да своје мишљење о томе, моаге ли друга предложена измена, у правилима за благодејанце Фонда пок. владике Вићентија, остати поред 10. члана истих правила, и извештава се Савет да су остале измене у правилима усвојене. . Савет је одлучио: да се умоле г.г. Јевр. А. Илић и Љубомир Јовановић, да изволе ову измену проучити и у смислу горњег питања Савету реФеровати. III Прочитано је писмо г. Министра просвете и црквених иосдова од 25. овога месеца ПБр. 27581, којим је спроведена Савету на оцену молба г. Владислава Тителбаха, проФесора, којим је молио да се откуни за школску потребу и IV свеска његовог дела: „Српски Вез". Савет је одлучио: да се умоле г.г. Мих. Валтровић и Андра Стевановић, проФесори Велике Школе, да изволе ово дело прегледати и Савету

реФеровати: може ли се оно штампати о државном трошку за школску потребу. IV Прочитано је писмо г. Министра просвете и црквених нослова од 23. овога месеца ПБр. 27596, којим је спроведена Савету на оцену молба Његовог Високопреосвештенства Митрополита г. Михаила, којп је молио да се његово дело „Кратки Славено-Српски Речник" може употребити као уџбеник у Богословији. Пошто је ово дело познато члановима Савета то је Савет одлучио: да се оно може употребити као уџбеник у оним школама, где се учи црквенословенски језик. V Прочитано је писмо г. Мннистра просвете и црквених послова од 27. овога месеца ПБр. 27813, којим је спроведена Савету на оцену молба г. Миленка Вукићевића, проФесора II београдске гимнасије, који је молио да се његово дело: „Срнски Народ, Црква и Свештенство у Турском Дарству од 1459—1557." откупи за поклањање ученицима Богословије, Учитељске Школеи ученицима средњих школа и да се препоручи књижницама средњих школа. Савет је одлучио : да се умоли г. Љубомир Јовановић, проФесор II београдске гимнасије, да изволи ово дело прегледати и Савету реФеровати, може ли се оно употребити за понуђену сврху. VI Прочитано је нисмо г. Министра просвете и црквених послова од 21. новембра ове године ПБр. 27244, којим је спроведена Савету на оцену молба г. Радослава Ст. Гојковпћа, привременог учитеља, који је молио да се иостави за сталног учитеља. Савет је одлучио: да се умоли г. Јевр. А. Илић,_ редовни члан Савета, да изволи ову молбу нроучити и о њој Савету реФеровати. VII Прочигана су пнсма г. Министра нросвете и црквених послова од 16. овога месеца ПБр. 7050 и 7051, којима је изволео питати Савет за мишљење: треба ли прештампати за школску потребу дела: „Ботанику" и „Зоологију од пок. ЈосиФа Пецића. Савет је мишљења: да се ова дела не могу внше прештампавати за школску потребу пошто нису узета за школске уџбенике ирема решењу г. Министра просвете и прквених послова од 10. ®ебруара 1895. године.