Prosvetni glasnik

службени д е 0

659

маљском владаоцу и уставу, на послушност законима и наредбама власти, на уредно вршен-е свога учитељског позива итд. Ну, како у Србији има врло велики број учитеља, који, по одредби овог члана, нису положили заклетву, препоручујем начелништву, да нареди, да такви учитељи — и привремени и стални — одмах положе заклетву прописану законом и расписом овога министарства од 17. октобра 1888. године ПБр. 11.027 (Просв. Збор, 908). Мшистар иросвете и црквених аослова, Андра ЂорђевиЋ о. р.

Директорииа свих средњих школа — о уиошен.у оцене из вероиауке код учеиика страиих вероисиовести. У некима од наших средњих школа налази се приличан број ученика других вероисповести, сем источно-православних. Еако су родитељи ове децо чешће изјављивали жељу да се у школсха сведочанства тих ученика уноси и оцена успеха дотичне веронауке, то вам стављам до знања, да одобравам: да се у сведочанства ученика туђих вероисповести ставља из веронауке она оцена, коју би ученик донео од дотичног свог свештеника и затражио да му се у сведочанство унесе. Министар иросвете и црквених аослова, Андра ЂорђевиЋ с. р.

Директорима свих средљих школа — о саставу распореда предмета на наставнике. Из овогодишњих распореда предмета на наставнике видео сам, да распореди у многоме не одговарају правилно схваћеним захтевима школе и добре школске наставе. Овоме је узрок на једној страни у неиотребном нагомилавању наставника у понеким заводима, са чега је број часова за поједине наставнике пао испод мере, која се може допустити; на другој пак, неподесно груписање наставника по струкама учинило је, да су понеки предмети морали доћи у руке наставника, који за њих немају потребних квалиФикација. Да би се временом и даном приликом могло од стране министарства порадити на што бољем и правилнијем распореду наставничког особља по нашим средњим школама, налазим за иотребно наредити ово што иде: 1. Нека се приступи новој подели предмета на наставнике на тој основи, да предмети дођу у руке наставника, који за њвх имају потребних квалиФИ-

кација, — ако и у колико то није већ учињено распоредом који сад вреди. 2. Нека до својих група пајпре дођу старији наставницп, као извежбанији и они са јачим квалиФикацијама. 3. Нека се обележе групе предмета за које нема у дотичном заводу квалиФикованих наставника, ако где има таквих случајева. 4. Нека се забележе наставници, који нису потребни том заводу, било што за њих нема научних група у тој школи (на пр. латинског језика у н. разредима), било што су њихне групе заузели други наставници. При грађењу појединих предметних груна и њихном распоређивању на наставнике, нека се поступи по овим одредбама о минималном броју часова: а) директори гимназија и реалака — који су уједно и проФесори — морају имати најмање 3 часа недељно; б) директори нижих гимназија морају имати најмање 6 часова недељно ; в) наставници предмета са школским задацима морају иматинајмање 15 часова недељно ; г) наставници осталих научних предмета морају имати најмање 18 часова недељно; и д) учитељи вештина могу добити помагача у настави, ако им број недељних часова пређе преко 20. За одступање од ових одредаба, и то у нарочитим, оправданим случајима, потребно је претходно одобрење од стране министарства. Ви ћете, г. директоре, на овим основама састављени распоред предмета послати одмах министарству; у школи пак нека се и даље ради по расиореду, који сада вреди, до какве даље наредбе. Министар иросвете и црквених иослова, Андра ЂорђевиЋ с. р.

Директорима свих средњих школа — о вођењу преписке у рачунским пословима. Расиисом г. министра унутрашњих дела од 15. новембра 1880. год. Ш» 9893 уведена је скраћена преписка (писање у продужењу акта) и то за административне и полициске ствари а за рачунске послове наређено је, да остане преписка и даље ]»о дотадашњем начину. Али преко свега тога, нека надлештва, као што ми је то Главна Контрола писмом од 21, пр. мес, Бр. 18.466. доставила, уиотребљавала су ту скраћену преписку и за рачунске ствари, што је по мишљењу Контроле штетно за рачунске послове. С тога, а у цељи бржег и тачнијег вршења рачунских послова и сагласно с гор85 *