Prosvetni glasnik

118

С Л У Ж Б

Е II И Д Е 0

Чл. 4. Слушалац који тражи благодејање мораподнети у одређеном року уверу о показаном успеху у нретходном полугођу или у ирошлој школској години, и уверу о имовном стању, које се доказује изводом из нријавне листе са означењем последње неносредне норезе, коју илаћа његова породица или цела задруга, илп сам слушалац који тражи благодејање. Уверу о имовном стању издаје одбор оне општине, у којој жнви породица молиочева, или где је нмање његово, а иотврђује је надлежна полициска власт. Увера се подноси у ночетку сваке школске године. Чл. 5. У име благодејања даје се по 60 динара месечно слушаоцима техничког Факултета, а по 50 слушаоцима осталих Факултета. Ну, слушаоци који имају ма какву помоћ од куће или с друге стране могу добити полублагодејање или мање благодејање. Благодејање се издаје и за време великога школског одмора. Чл. 6. Избрани благодејанац прима благодејање све доиде док испуњава одређене ногодбе за то; а губи га: 1) ако се докаже да је увера о његовом сиромашном стању била неистинита (а за то ће се и казнити), или ако би се његово материјално стање у течају његова школовања иоправнло тако да му државна помоћ не би била потребна; 2) ако на крају школскога полугођа или школске године не положи одређене испите а без потпуно оправданога важнога узрока (као што је доказана болест и др.); 3) ако на испитима не добије више одлпчних него врло добрих оцена: 4) ако понавља испит ; 5) ако има само једну оцену на крају школске године, а ранијим оценама пе покаже одличан успех; б) ако је кажњен већом казном од укора. Чл. 7. Благодејанци су дужни да се према наређењу старешине Факултета иодвргавају семестралним испитима (колоквијама) онда, кад нема редовнпх испита из неких предмета и од тога ће зависити да ли ће задржати благодејање другога семестра. Чл. 8. Ко изгуби благодејање може га опет добитп, кад доцнијим својим радом и владањем докаже, да га је заслужио, само ако буде празпих места. Чл. 9. Број благодејаначких места одређује се према целокупној суми, која се сваке годипе одређује буџетом на благодејанце (а с обзпром на чл. 5.).

Прн избору благодејанаца пази се на то, да по могућности, сваком Факултету буде једнак број благодејанаца. Ну слушаоци техничкога Факултета имаће нрвенство при добивању благодејања. Они ће с обзиром на велики број предмета и часова нредавања п вежбања изузетио моћи добпти благодејање и с врло добрим успехом (без предње добре оцене) на полугодишњим испитима и на припремном испиту што их на време положе. Чл. 10. Ова правила важе од 1. септембра 1898. године. Еад она ступе у живот, онда ће се приступити новом избору свих благодејапаца нрема овим одредбама. Ова правила усвојно је Академски Савет Велике Школе у седници својој од 31. јан. 1898. г.

Одобравам ова .Правила о државном благодејању у Бел. Школи". ПБр. 2794 10. Фебруара 1898. г. Београд. Министар иросвете и црквених иослова Андра Ђор-ђевиЋ с. р.

Госнодип министар народне нривреде прописао је ова ПРАВИЛА о награ^ивању учитеља основних школа који раде на пољској привреди Чл. 1. Да би се учитељн наших основннх школа (ннжих, виших и продужних) подстицалн да улажу више труда на подизању школских башта и на ширењу ирактичног иољопривредног знања у својој околинн у опште, министар нар. привреде одређује сталне награде, које ће се сваке годпне издавати по пронисима овнх правила. Награде ће се ове издавати из истог ирихода државне Класие Лутрије, којим по чл. 5. закона о тој лутрнји располаже министар народне привреде, а на осиову чл. 1. (одељка првог) чл. 3. Правила о давашЈ иомоКи из чистог ирихода државнс Класне Лутрије од 17. децомбра 1897. год. ПБр. 9282. Чл. 2. Награде ће бити овако подељене: 1. две ирве награде по 300 днн. у сребру; 2. две друге награде по 200 ' , , „ 3. две треКс награде по 100 ', , ,