Prosvetni glasnik

624

С Л У Ж Б 15 Н И Д« 0

не увери, да је болесник за своје саученике безона- ј сан, и док му ие изда писмено уверењс у томе смислу. 24, У дужност школског лекара спада и то; ! да дезинФекцијом заражене учинонице (евентуално школе), намештаја и прибора лично управља, и писмено уверење о томе изда. V. 25, Уза сваку ревизију дужаи је школски лекар везати и неку врсту игијснске аоуке у ономе нравцу, у коме нађе недостатака. Нарочито ваља то чинити за време зараза. 26, Где год се да прилика, дужанје школски лскар прсд учсницима истицати огромне користи по здравље и карактер од телссног вежбања иарочито од игара у нољу, лоптања, трке, јахања, мачевања, купања, пливања, веслања, клизања и т. д. Од њега се ишчекује, да ћс међу ђацима склапати удружења те врсте, и да ће и еам њима по могућству управљати.

27, Школски лекар треба и иаставнико и ученике да упозна бар с најглавнијпм правилима у преким опасностима по живот и са најпростијим начииима, којима се у таким нриликама може помоћи. Тога ради пмао би да спреми о трошку школе „КовчежиА за арву иомо%" са најпотребнијим прибором за тај посао. Из тих почетака могао би школски лекар временом основати тако звану „Школу Самарићаиа" или „Друштво за прву помоћ". VI. 28, Школски лекар прегледаће расаоред часова, и учпппће своје примедбе као лекар, ако се у чему год не би слагао. 29, И техничка израда школских књига и писаћих и цртаћих прибора треба да је предмет пажње школскога лекара. 30, Ако би директоЈ) за потребно нашао, да шкодског лекара — школе ради нарочито аозове, лекар се томе позиву мора одмах одазвати.

31, Школском је лекару дужност, да се Личио увери о стању здравља ученика, који болестп ради одсуствује од школе, ако директор у то посумња н потврду тражи. 82, Школскп лекар је дужан лечити сиромашне ученике поверене му школе бесплатно. 1 ) VIII. 33, Школски лекар не може неиосредно нарсдбе издавати. Његове наредбе вреде кад их директор одобри. 34, У дисциплинском ногледу стоји школски лекар према школским властима у истом односу у коме и проФссор. IX. 35, При завршетку сваке школске године нодноси школски лекар директору извештај о целокуином свом раду за ту годину. Тај извештај треба да садржи: а.) Напомене и преддоге о згради, намештају и прибору (Види: I. 5.). б.) Прегледну таблицу о телесним и конституционалним особинама свих ђака. в.) Прегледну таблицу валшијих оболевања. г.) Број одржаиих ревизија; датум и утрошено време. д.) Особите примедбе, иаредбе или забране, које су од школског лекара потекле. ђ.) Колико је ђака морало етајати под лекарским надзором, и колико је родитеља или старатеља морало бити нарочито нзвештено. е.) Из којих је одељака Игијене и којом прпликом лекар наставницима или ђацима давао иоуке, 10. септембра 1899. г. у Београду. Мипистар иросвета и црквеиих иослива, Андра БорђевиЋ с. г. ') Вцди: Праиила о томе.

ОДЛУКА МИНИОТАРОКОГ ОАВЕТА 0 НАГРАДАМА УЧИТЕЉА ОСНОВНИХ ШКОЛА (по члану 61 закона о нар. школаша)

Мичистарском Савету Но члану 61. закона о иародним школама учитељима н учитељицама народних школа поред њихове радовне плате и станарине могу се из буџета министарства просвете давати и иарочити додаци, ио месту службе, из призрења на тегобу или важност службе у томе месту. 1. Мнлосаву Ђурићу, 2. Петру Ђорђевићу 3. Милеви Јовановићевој 4. Марку Пилетићу 5. Катариии Пилетићки

На основи овога члана и друге алинеје његове част ми је предлолшти Министарском Савету, да изволи решити: „Одобрава се министру просвете и црквених послова, да може из одређене буџетске нартије издати на име награде по овоме члану, и то:

учитељу у Бољетину окр. „ Рудној Глави „ V "П У) У) V „ „ Горњанима „

крајинског 150 дин. 150 „ 100 , 120 „ 100 „