Prosvetni glasnik

632

ШКОЛСКИ ЛЕТОПИС

8. Трнавски срез

Срећко Ђурић — Атееида • ■ • Симка Тодорићева „ ... Сретен Нетровић — Забдаће ■ ■ Милош В. Поповић — Јојкевица

5 5 4 5

Јелисавета Живковићева Јежевида Видосав Смиљапнћ — Качулице • Љубомир Циврић — Ласац • ■ • Милан Лазаревић — Слатипа ■ • Грујица Аџемовић — Трнава • • Живка Нротпћева „ ■ •

(Сршиће се)

4 5 5 5 5 5

ШКОЛСКИ ЛЕТОПИС

ИЗВЕШТАЈИ НАДЗОРНИКА НАРОДНИХ ШКОЛА Извештај г. Љ. Ђирић.а, надзорника за окр. ужички. Госиодину министру иросвете и црквених иослова. Извршивши и трећу ревизију свију основних школа у окр. улшчкоме и ср. моравичкоме окр. рудничког, као што проиисује чл. 86. закона о народним школама, а према упуству Вашсм од 14. априла тек. године ПВр. 3724., част ми је поднети Вам годишњи извештај о стању школа и паставе. I. 1. Школске зграде. — Из извештаја, које сам Вам поднео о стању школа, ириликом извршепе ревизије за прва два тромесечја, видели сте, г министре, у каквом су стању биле школ. зграде, до мога доласка на ово место. Енергичним настојавањем мојим оне су у току године потпуно оправљене и у ред доведеие да се и но спољашности њиховој види, да су то школске зграде. Остале су још само неоправљене школске .зграде у Доброселици, ср. златиборскоме, и Косовици, ср. моравичкоме. Али ће и оне бити оправљене у току овога распуста тако, да неће ни у чему изостати иза осталих уредних школских зграда у овоме округу. Сматрам за дужност, да на овоме месту нарочито истакнем примерну заузимљивост за напредак школа у својим општинама председпика општпне ужичке, председника општике табановачке у ср. пожешкоме, председника општине брезовске у ср. моравичкоме и нредседника општине белоречке у ср. златиборскоме. Ти уважени представници власти у својим општинама старају се о својим школама тако, да њнхове школс у сваком погледу, служе за иример у целоме округу. Општина града Ужица име две школске зграде: Једну новију и модерну на „доњој чаршији" и другу старију, али врло добру „на липама". И својим зградама и својом бригом за издржавање основних школа, општина би ужичка могла да нослужи за пример многим градским општинама у нашој земљи.

У ср. ужичкоме најлепша је и пајбоља школа у Карану. То је врло лепа и пространа зграда са 4 видне и велике учионице и дпа стана за наставника, за тим долази стална тпколска зграда у Виосци и привремене у Стапарима и Севојну. У овој последњој општини решено је да се подигне нова, привремена школ. зграда, пошто је садања (опет привремна) но извештају окружног ишкењера, веома трошпа, влажна и на мочарном земљишту. У ср. златиборскоме највећа је школ. зграда у Мачкату, али је она била тако запуштена, да је врло мало личила на школу. Сада је и та школ. зграда у ред доведена, а кад се изврше и остале онравке на њој, које се за време школ. рада пису могле извршити, биће једна од најлепших зграда у округу; за њом долази школа у Мокрој Гори, па белоречка која долази у ред најуређених школа у округу, па чајетинска, креманска и пајзаиуштепија доброселичка. Срез рачански има сразмерно најлепше школске зграде. На првоме месту долази школа у Заовинама, за тим у Бачевцима н Пилици; доста је слаба а уредна школа у Рогачици и Костојевићу, где се сада подиже врло лепа школска зграда, а најгора је била у В. Башти. Али је општина купила једну зграду за школу, која кад се преправи, биће једна од највећих и најлепших школа у ср. рачанскоме. Срез црногорски има мали број школа. Најлепша је школа у Сечој-Реци, врло велика и лепа школска зграда, па у Косјерићу, Субјелу и Скакавцима. Имам обећање од вредпога и заузимљивога иредседника оиштине скакавачке, да ће у току идуће школске годнне подићи нову школску зграду. У ср. пожешкоме најлепша и највећа зграда у Добрињи, а најуреднија у Табановићу, за тим долази школа у Јежевици, Душковдима и Глумчу. Веома су неподесне и тронше школске зграде у Каленићима и Иожези, алн ће се и у тим местима, најдаље у идућој школској години, подићи нове школске зграде.