Prosvetni glasnik

682

СЛУЖВЕНИ дво

корист и вредност промета; новад и његова улога у привредном саобраћају; врсте новаца и новчани системи; цена, понуда, тражња; закон утакмице; пијаца, кредит и његови главни облиди; банке и берзе и њихови главни послови; слобода трговиие и заштита с погледом на наше прилике. Књиговодство. Најважнија иаређења из трговачког закона. Књиге: пописник или инвентар, ручна књига или подсетница, дневник, партијалник иликњигавересије, закључаккњига — биланс. Краћа и лакша вежбања у вођењу номенутих књига. III разред Подела добара. Дохоци и њихово разликовање (бруто и пето доходака); удео рада и капитала у производњи ; интерес на капитал. Потрошња : појам потрошње, нроизводна и непроизводна потрошња (корисни и штетни трошкови); штедња и луксус; установе за штедњу ; штедионпце, потрошачке задруге, осигуравање живота и имања. Друштва за узајамно помагање. Државне дажбине: порези (посредни и пепосредни); таксе и њихове врсте. Књиговодство. Вежбања у простом књиговодству, вођење књига свих врста, закључивање истих и састављање биланса. Све ово у згодним нричама или у најобичнијим примерима из живота и околине дечје.

3 Пољока привреда. Управа добара оа пољопривредним књиговодством Циљ: Иознавање главнијих иољоиривредних иослова и упућивање у рационалном иољопривредном раду и управљаау имањем. I разред Земља за обрађивање, врсте каква је која и како се поправља. Положаји земљишта, утицај поднебља, светлости, тонлоте, влаге. Исушивање, заливање и наводњавање. Ручне и спрежне справе за обрађивање. Копање, орање, дрљање и влачење. Прављење леја. Ђубре животињско и минерално. Уређење ђуу бришта. Мешанац (комиост), зелено ђубре. Ђубрење и вредност ђубрења. Спремање семена и сејање. Плевљење и окопавање. Збирање плодова и чување. Градина и оснивање градине. Тонле леје и млаке леје за рад. Расађивање.

Користи од воћа. Подизање воћака у расаднику. Навртање (нресађивање, каламљење) с гранчицом и пупољком. Виноград. Главније домаће и америчке врсте лозе. Размножавање и калемљење лозе. Гајење свилених буба. II разред Гајење иољских и градинарских усева и усева за храну сточну. Главније ливадске траве; неговање ливада и пашњака. Положај и место за вотњак. Воћке покрај путова и друмова. Сађење, кресање и неговање воћака. Брање воћа, остављање и прерађивање. Положај и з^мља за виноград. Припремање земље, сађење, подизање и неговање лозе. Жива ограда и украсно дрвеће и шибље око куће. Подизање шума и нравилна сеча. Врбе за нлетарство и оснивање врбака. Сеча нрућа за плетива. Гајење пчела. Добивање меда и употреба. III равред Врсте стоке и њене главне особине и користи. Главније расе и сојеви. Одабирање нриплодних грла и гојење. Храњење и неговање стоке. Стаје за стоку. Употреба стоке у раду; прерада производа сточних и гајење стоке. Пољско добро (имање) и делови његови. Величина пољског добра. Распарчано и уједињено имање. Зграде. Справе и машине. Радна снага: стока, ручни рад и рад машинама. Обртни капитал. Уређење добра. Начини привреде (газдовања): пашнички, ратарско-пашнички , житни, изменични и слободни. Избор усева и састављање усевског реда. Руковање добром. Руковање властитим или закупљеним добром. 0 закупу. Пољопривредни кредит. Пољопривредна удружења. Рајфајзенове задруге, као најподеснији облик пољопривредних удружења за привредне циљеве. Цољопривредне установе у Србији. Потреба вођења рачуна. Вођење књига као: инвентара, новчаних и натуралних бележника; бележника о мужи и о надницама. Вођење дневника рада. Израчунавање добитака и губитака, па отуда и чистог прихода. Познавање главнијих одредаба из закона: о оггштинама и општинским властима, о чувању пољских имовина, о порезу, о унапређењу воћарства, виноградарства и сточарства, о уништавању штетпих биљака и животиња и заштићавању корисних животиња са правилницима о шумама, лову и риболову, о кошевима.