Prosvetni glasnik

24*

Ш К Е

375

лама за домаће газдинство. Ове су школе биле основане као одељења оиштинских народних школа, али нотпуно самостално од тих школа. За практичне радове биле су и две куЈне, у којима су се ученице и нрактички спремале у домаћем газдинству. У прошлој годннн било је у овим школама свега 225 ученица. У школи су учнле: о води, сапуну, прању рубља, млеку, јајету, иоврћу, месу, масти, хлебу, брашну и др. Уз то се свака ученица и практички вежбала у кунању и другим домаћим нословима. Јела, скувана у кујни, јеле су саме ученице и деца из сиротивскога дома. Трошкови око издржавања обе кујне изнели су једва иреко 3000 марака. У овој години иримиће се у ове школе до 300 девојчица, јер је министар нросвете повећао иомоћ на издржавање кујне уз ове школе, а и један добротвор је притекао новчаннм прилогом у помоћ овпм школама, те ће бпти знатно већа матернјална 4 средства. * Школски надзорници у Постдаму. — У Постдаму се до пре краткога времена одржавао обичај, да свештенпци врше дужност школскога надзорника. Сами свештеници као да нису били најзадовољнији тим почасним звањем, јер се још пре три године један свештеннк био одрекао надзорничкога звања, тужећи се да то звање не може како ваља отправљати, ако неће да заиемарн дужности, ко.је као свештеник има. Самјетада из.јавио, како би било потребно, да се установп нарочито звање школскога надзорника, и да се дужност надзиравања школе повери нарочнтоме лнцу, које би само то радило. Међутим у конзисторији нису хтели да чују о томе, да се световно лице иоставља за школског надзорника, већ су желели да то звање пошто по то остане у свештеничким рукама, п опет одредише једнога свештеника, да врши дужност школскога надзорника. Овај нови школски над-

зорннк после краткога времена поднесе оставку на ово ново звање, изјављујући да му је немогуће бнти и свештеник и школски надзорник. Тек тада надзор школа у постдамскоме срезу иоверише нарочнтоме стручноме човеку. * Учитељима народних школа забрањен лов. — У Немачкој као да сматрају, да се учитељима народних школа не пристоји проводити време, лутајући за ловом, те као да ће им лов сасвим забранити. Као претеча опште забране лова учитељима там. народних школа може се сматрати наредба, којом је у Минхену и Мерзербургу забрањено издавати учитељнма ловачке карте, без којих тамо нико не сме ловити. * Положај народних учитеља у Баварској. — Положај народних учитеља није све до скора био у Баварској ни мало завидан. Нарочито је положај учитеља према црквп био врло потчпњен, јер су учитељи морали по црквама вршити и црквењачке дулшости: звонити кад је требало, навијати часовник црквени, чистити цркву и пут за цркву и радити и друге такве послове. Тек у последње доба сетпли су се, да се ово већ впше не слаже с друштвеним иоложајем народних учитеља и ослободилн су нх ових црквењачких дужности.

Школа у Енглеској Школе за поправку. — У евима земљама иа западу све је већн број деце, коју сваке године због разних кривпца осуђују на дужи или краћи затвор. Ову децу махом као и остале осуђенике затварају у нарочите заводе, у којнма ее тн млади затвореннци обично усаврше у неваљалствима, те се из њихових редова после рекрутују највећи и најопаснпји зликовци.