Prosvetni glasnik

ХРОННКА

477

СРПСКО ХЕМИЈСКО ДРУШТВО

Седамнаеоти састанан, 15. марта 1399. год. Прочитан је и прнмљен записник XVI састанка. Др. М. Т. Леко са захвалношћу саопштава, да је у знак поштовања према сени уваженога хемичара проФесора Виктора Мајера иримио прилоге од: Г. С. М. Лозанића 20 дин. у злату шш марака 16-10 г Др. Добр. К. Милојковића 10 „ „ сребру „ в 7'33 , Др. Марка Николића 10 „ „ „ „ 7*33 „ Јов. Вшетечког " 10 в „ 7.33 „ Бор. Б. Тодоровића 5 „ „ „ „ „ 3-67 „ Др. А. Зеге 5 „ „ 3'67 „ Др. М. Јавичића 5 „ „ „ „ 3'67 „ Др. Ј. Садомског 5 „ „■ „ , „ 3'66 , Рад. С. Мајсторовића 5 „ „ „ „ „ 3'67 , Мидана Ј. Бајића 5 „ „ „ „, „ 3-67 „ Др. Марка Т. Лека 27 „ „ „ 20-00

Свега динара 107'30 марака 80'10 Добпвени прилози послати су г. А. Родријану у Хајдедберг, од кога је ириспео и одговор, да је иослате прилоге са захвалношћу прнмио. 1. Милан Ј. БајиЋ реФерише о анализама меда и воска, које је нзвршио у пољопривредној хемијској и огледној станици у Београду. У почетку је г. Бајић изложио како челе праве мед и восак, а за тим и анализе 10 воскова и 6 медова. У воску је одређивао: специФичну тежину, тачку топљења, кисели број,етарски број, саиуноФикациони број (Уег8еН'ш1Ц8/аћ1) и јоднн број. У меду је одређивао: гуму, спец. тежину, воду, суву материју, инвертни шећер, тршчани шећер, мрављу киселину, азотне материје, нерастворно у води и пепео. 2. Милан Ј. ЂајиИ реФерише о анализама шире из грожђа. Аналпсао је 9 шира: из грожђа пловдипе пз Смедерева, пловдине из Ниша, смедеревке из Ниша, прокупца из Ниша, диике из У1есковца, грапгевине (белнне) из .Јесковца, ирокуица из Десковца, смедеревке из Смедерева и отела из Ниша. 5' шири је одрећивао: спец. тежину, шећер, киселину, пепео, алкалинитет ненела, ФОСФорну киселину и калијум тартарат. Нрошдогодишња берба квалитатпвно је била доста рђава. По количина шећера најбогатије. грожђе — отело из Ниша — имадо је тек 17*96 6 / 0 гаећера. 3. Радомир С. МајсторовиЛ реФерише о анадизи вина од шљива, коју је изврпшо у држ. хем. лабораторијп. Бино је добио од г. Којино-