Prosvetni glasnik

128

просветнп гласник

скоме унпверзитету. За свога петогодншњега професоровања у Еазану израдио је речник, граматику и читаику кинескога и манџурскога језика. 1855. годиие прешао је на петроградски универзитет за професора кинескога језика и књпжевности. 1866. године био

је изабран за дописнога чла.на царске академије, у којој је после постао и правим чланом. Умро је у дубокој старости, у 82. години, верно п предано служећи науци више од пола столећа.

ПРОСВЕТНИ ДОБРОТВОРИ

Наш узвишени и премилостиви Господар и Краљ Ллександар Први и Његов узвишепи Родитељ Његово Величанство Краљ Милан, придиком доласка у Дервен, изволели су милостиво подарити ученицима дервенске, дрнељевачке, нишевачке и изворске основие школе и то: Његово Величанство Краљ Александар 200, а Његово Величанство Краљ Милан 120 дпнара. Впсоким дародавцпма на овако великом п племенитом дару управитељп овпх школа у нме ученика пзјављују своју топлу захвалност. Његово Велнчанство наш премилостиви Господар и Краљ Александар Лрви, ириликом Своје високе посете старога римскога кастела Гамзиграда, благоволео је милостиво подарити „Фонду спротних ученика-ца гамзиградске шкоде" 120 дпнара. Одбор школе гамзиградске и овим путем изјављује иреузвпшеном дародавцу своју најдубљу захвалност. на овоме племенитом дару.

Мпнистар грађевина г. Боривоје НешиЛ, приликом обилажења Сењског Рудника, обпшао је и тамошњу основну школу и пстој поклонио двадесет динара. Ученицц основне школе на Сењском Руднику, а будући српски рудари, са наставницпма изјављују госиодину министру велнку захвалност.

„Просветни Гласник" излази у месечним свескама од 8 и више табака, НА ВЕЛИКОЈ ОСМИНИ. — СтАЈЕ ГОДИШЊЕ : ЗА СгБИЈУ 12 ДИНАРА, ЗА ДРУГЕ ЗЕМЉЕ 15 ДИНАРА (фрАНАК а) . ПРЕТПЛАТА СЕ шаље УпРАВИ ДрЖАВНЕ ШтАМИАРИЈЕ ЕрАЉЕвпне Србије у Београду. — Рукописи се шаљу уредништву (министарство просвете п црквених послова у Београду). Они се, на захтев писаца , враћају.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК ЈОВАН МИОДРАГОВИЋ

ШТАМПА ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА