Prosvetni glasnik

150

ПРОСВЕТНН ГЛЛСННЕ

Од похађања школе ослободио сам једног из 1 3 разреда због плућног катара за целу школску годнну, а једнога предложио за шестонедељно одсуство на седу, опет због п.1ућног катара. Он је био из УН 2 разреда. Сем ове двојпце, 28. Фебруара 1900. год., ослобођен је од похађања школе због хроничног катара пдућа и један ученик из У 2 разреда, који је доцније (13. априла 1900. год.) умро. То је био једини смртни случај у гимназији, где сам школски декар, за ову годину. Из 1У 3 разреда осдободио сам једног ученика од цртаља због бодести очију. Из VII, ослободио сам једног ученика од цркве због бодестп ногу, и најзад из \ Г Ш 2 разреда ослободио сам једног ученика од певања. ТП Из којих је одељака хигијене и којом приликом декар насЈавиицима или ђацима давао ноуке Нарочита каква предавања нисам држао ни једнима ни другима, али сам приликом нрегдеда ученика у почетку п на свршетку школске године давао поуке и упућивао пх, према потреби, на негу и чишћеае зуба, прање хладном водом птд. итд. Сем тога у том циљу израдио сам н неколико чданака: „Из школске хигијене", који су у току ове године почелп пздазити у „Просветном Гласнику".

Придиком прегледа ученика констатовао сам, да су сви поново каламљенн (ревакцпнисани) сем тројице (1 нз 1 3 , 1 нз П 3 и 1 из Ш 3 разреда), над којпма сам нзвршио ревакцинацију у мају месецу ове год. Ученпци 1 3 разреда гимназије сви су у основној шкоди ревакцинисани, о чему сам се лично уверио, али ми нису могли сви (бар у з ) 0 томе Донетп уверења, јер су их моради тражити од кућа но унутрашњости. Најзад, да поменем, да сам 22. марта 1900. год. обншао и „Ђачку Трпезу" у Бранковој удици, и то око ручка, н нашао сам све у најбољем реду н чистоћн. Судовн за кување, трпезарија и све остадо посве је у добром стању. Јела су укусна и добро зготовљена. Том прнликом уверио сам се, да ђака из „Гнмназпје Краља Адександра I" пма иајмање на храни за „Ђачком Трпезом". Свега нх је бпло 16.

У овој шкодској годннн владала је у доста великом степену „Јпј'1иеша" код ученика, а и у вароши. Код ученика је била посве бдагог карактера и није трајала дуго. Из раније поднетих таблица видн се, у којим се разредима највише јављада. Спроводећп Вам, господине директоре, годишњи извештај о гимназији, у којој сам школски лекар, користим се овом приликом да Вас уверим о своме особитом поштовању и уважењу. Београд, 30. маја 1900 год. 1 )г. Ђока Ј. Николић, школскп лекар.

НАШЕ ВИ1ПЕ ЖЕНСКЕ ШКОЛЕ У 1899,1900. ШКОЛСКОЈ ГОДИНИ

Све до 1863. године у Србији није било нарочитнх државних школа и завода за образовање женскиња, већ су родитељи, који су желели да им женска деца науче још што сем онога што су основној школи могла нау-