Prosvetni glasnik

030 ПРОСВЕТНП ГЛАСНИК

реалну гимназију 210, фпзичких апарата 410, за дртање и лепо иисање 560, за механику и технологију 249 и т. д. У 1898. години утрошено је на све збирке 83772 рубље. На једну гимназију просечно је пало 827 рубаља и 18 копјека. Као узгредна помоћна средства напомињем метеородошке станице и пољопривредна добра у Новгороду и Черновици. У вртовпма ових добара ђаци се упознају са животом и гајењем појединих културних биљака. Уз ове школе има 12 метеоролошких станица. У њима врше посматрања сами ђаци виших разреда. То бива под надзором наставника Физике и хемије. * * * Наставничко особље. — У реадним гимназијама нема директора. Њихову дужност врше инспектори. У 1889. години било је у овим школама свега 2243 наставника. Међу њима бил.о је:

Инспектора 98 Нравославних вероучитеља 120 ПроФесора за науке и језике 804 ПроФесора за вештине 126 ПроФесорских помоћника 57 Хонорарних проФесора • • 190 Остатак иде на остадо особље.

На једну шкоду долази нросечпо 14,9 наставника. У Русији долазп просечно на један разред 2 наставника. Кад проФесори поделе часове са осталлм наставничким особљем, онда број недељних часова који долазе на једног наставника релативно је малп. И реалне гимназије имају своје разредне наставнике. Њихове су дужности исте као и колега им у класичним гимназијама. * * * Учемици. — Реалне гимназије имају у пола мање ученика него класичне. Класицизам се у Русији још добро држи и ако се против његове сувишности у велико подижу оправдане оптужбе. Истина број ученика из године у годнну расте и у реалним гимназијама, али се та, појава може протумачити развијенијим животним потребама, општим напретком, а не опадањем класичне наставе. Родина 1899. према 1898. има вишка у реалним гимназијама 2333 ученика или 7,8%- Свега је ученика било ове године у 102 државне гимназије 32067. Просечно на једну школу долази по 314 ученика. Однос ових ученика по вери онакав је као и у класичним гимназијама. Највише је православних, најмање Јевреја. Ђачки однос по родитељском занимању, друкчији је но у класичним гимназијама. Док масу деце класичним гимназијама дају племићи