Prosvetni glasnik

644

45-000 реалаца, 89.000 гимназиста п 27.000 ученика реалних гимназија; дакле има 45.000 нелатинаца нрема 116.000 латннаца, (као 1:2,5) док је 1882. г. било 12.795 према 118.366 (1 : 9,3). — Сад у Пруској има 35 вшпих реалака, а 1890. г. било нх је само осам. Д кад би реалке имале иста права као гимназије, опе би извесно још боље наиредовале. Б. * Университетсне студије учитеља ОСНОВНИХ ШКОЛа. — Вајмарски министар просвете допустио је учитељима основннх школа, који су одлично ноложилн учитељски испит, да се могу уписати за слушаоце университега у Јени. — Ово право добили су учитељи у краљевини Саксонској још пре 40 годпна, на университету у Липиеци. — И код нас је ово нитање нокренуто. Академијски Савет наше Велике Тколе и нарочпта комисија за израду пројекта закона о српском университету предложили су, да одличнн учитељи ногу слушати науке у философском факултету и спремати се нарочито за наставнике Учитељских школа, Вишпх женскнх школа и за школске надзорнпке. * Ручни рад у немачким школама. •— Немачко друштво за мушки ручни рад основано је 1881. г. Оно има сад блнзу 2.000 чланова, и то корпорација, дружпна и појединнх лица. У Немачкој има сад 1.550 радионица; сама Пруска има их око 950. Али има мањих држава, у којима још нема радионица — Немачказаостаје у томе погледу знатно иза Француске, Енглеске, Амернке, Швајцарске, Данске, Шведске и Норвешке. * Школски лекари. — У војводству Мајнпнгену постављенн су за ову школску годину нарочити лекари за све јавне основне школе. У сваком срезу има ио један школскп лекар,

ГЛАСНИК

кога држава плаћа. Лекари ће ове године нрегледати учеиике свпх разреда, и ученице прва трп разреда, а ученпце осталих пет разреда прегледаће само по нарочитој жељп њихових родитеља. У будуће прегледаће се лекарски само почетници и ученицн осмога разреда, и то два пут у годннп, у почетку свакога полугођа: Лекарски преглед потиомоћи ће родитељски писменп одговори на постављена штампана питања о разним особннама њихове деце. * Латински језикнанемачким университетима. — У неким немачким университетима елуже се университетске власти још и сад латинским језиком у својим јавним обзнанама. Сад је цар, ио цредлогу прускога министра просвете, допустио, да се университетске власти могу служити немачким језиком, место латинскога. РеФорма средњих шнола. — Берлинска Техничка Велика Школа поднела је министру просвете предлог, да првпх седам разреда буду заједничкп за све ученике, а у иоследња два разреда да се настава дели у чисто хуманистички иравац с једне стране, п с друге стране у реални правац, у ком би превлађпвали: природне науке н модерни језицп.

Школе у Русији Школа за домаЂице у Москви. — Имаће' десетак година како се у Руснји покренуло пнтање о том како да се спрема женскиње за добре домаћице. Приватном иннцијативом радило се до сад и успело се у овом погледу ове године, те је отворен нарочити курс за спремање добрих домаћица. Курс овај је у Москви. Главнп радник на овом послу је проф. Сћебут, нознати покретач ове стварн. Циљ поменутог скоро отвореног курсаје: спремање добрих домаћица или т. зв.