Prosvetni glasnik

Б Е Л Е Ш К Е

645

економнида или уиравитељица разних пољопривредних послова, као што су иовртарство, гајење жпвине, стоке итд. Мп мислимо да би п код нас на овом требало што пре иочети радити, јер нашо домаћице имале би многом које че.му да се ноуче; наше куће ретко нмају добру и умешну домаћпцу, а оне пак које би се хтеле поучити, немају где и од кога да се поуче и упуте у послу наше домаће економије. Зато се народ наш храви слабо више због неумења него због немања, зато нам т кућп и све остало иде често траљаво, опет више због неумења него због немања. II. * Руске основне школе. — Године 1696. беше у Руспји 78.724 основне школе са 113.984 учитеља и 3,801.133 ученика. Пошто је Русија тада имала преко 126 милиона становника, то су ученици основне школе представљали 3,01% целога стаиовннштва (а ученице 1,31 °/ 0 женскога становншптва), а у Немачкој 16,41°/ 0 . ' Б. * Оскудица учитеља у Р/сији. У Русији све се вишо осећа оскудица у учитељима. Зато министарство просвете чини ирипреме да установи неколпко новнх учитељских школа, а садање да прошири. Сем тога издата су наређења, да се у појединим губернијама отворе педагошкп курсеви од 1. године за учитеље и учитељице који су свршили друге школе, а желе бпти учитељи.

Школе у Америци Катедра руског језика у Чикагу. — Ове јесенп установљена је катедра руског језпка на универзптету у Чикагу. Амерпкански министар Крам, у друштву са својим пријатељем Гарнером, ректором универзитета у Чикагу, био је овога лета у Русији да за катедру руског језика ангажује способне и подесне људе. И њихово настојавање

крунисано је усиехом, јер ће руски језик још овога зимњега семестра бити достојно застуиљен на университету у Чпкагу. * Учитељске плате у Њујорку. Сад се ради на том да се учитељ ске плате у вароши Њујорку овако регулишу: учнтељпце основних школа и забавишта имаће прву илату 600 долара (3.000 динара), и годпшњу повишипу од 40 долара, тако да после 15-о годигање службе буде највећа плата 1200 дол.; а учнтељи основних школа пмаће с почетка 900 дол., годншње повишице од 105 дол. а после 12 година службе 2.160 дол. (10.800 динара). Б. Школе у Швајцарској Пре кратког времена изагаао је из штампе, у Цпрпху „Годпшњак о гаколама у Швајцарској" од д-р Алберта Хубера. У том „Годишњаку" налазе се неколики интересантни подацн о школама, учитељима и настави у Швајцарској. Ова, иначе мала земља, али са вреднпм народом, обраћа велику пажњу на дечје образовање. Како у ученнцима бројно, тако и у наставнпм снагама огледа се напредак, што показују и статистички подаци, које д-р. Хубер износи. У школској 1897)98 години, у иајнпжпм разредима у Швајцарској било је 484.442 ученика, док је у годпни 1890 тај број достпзао до 476.101. Наставно особље за све ове прворазредне ученике био је овако расиоређен: од 9912 учитељских снага уопште. мушкпх је било 6446 а учитељица 3466. Кад се изведе однос учитеља према ученицима, излази, да на једног учитеља долази 49 ученика (у 1890 годинп било је 51). Пада доста јако у очи, да онн кантони, који у просвећености и школовањем иредњаче, а то су Цирих и Базел, сразмерно највише оптерећују радом своје наставне снаге н од њих изискују највеће услове за рад у школи.