Prosvetni glasnik

В Е Л Е Ш К Б

663

ван Петровић, лрактикант, уписали су обреновачку школу за члана утемељача „Српске Књижевне Задруге" и иоложили 120 динара на име улога.

Г. Шиљко БорисављевиК, начелник среза ариљског, приликом доласка у гаколу добрињску, приложио је (10) десет дин. да се за тај новад претплати на дечји лист „Зорицу". 10 сиротних а добрих ученика там. школе.

ШБИ&ШЕВНИ ОГЛАС

ПОЗИВ ЗА УПИС НА ДЕВЕТО КОЛО КЊИГА СРП. КЊИЖЕВНЕ ЗАДРУГЕ Лредавши задругарима и пријатељима својим осмо коло редовних издања Српске Књижевне Задруге, ранпје него и једно до сад, управа друштвена отвара упис на ново, девето, коло књига и позива своје поверенике и скуиљаче да отиочну купљење, а задругаре п претплатнике да отпочау уплаћивање улога за то коло. Књиге су се већ почеле шгамиати, те је оправдана нада да ће до Божпћа бити готови и свима члановима разаслати ови списи: 1. Житије Герасима Зелића, III св., под уреднпштвом II. II. Ђорђевића. 2. Несме Хуре Јакпшћа, с предговором о жпвоту и раду иесникову од пок. Светислава Вуловића. 3. Милан Наранџић од Ј. Игњатовића, под уредништвом Момчила Иванића. 4. Причања Вука До.јчевића, од Ст. М. Љубише. 5. Поругаени идеали, роман Свет. II. Ранковића. 6. Ивенхое, роман Валтера Скота, у преводу Ч. Петровића. 7. Шта црича планина, од Е. Реклија, у преводу Г Б. Милијашевића. Још се нарочито моле новерениди и скупљачи да пгго пре свој иосао отпочну. Што раније прикупљање чланарине п претплате н слање новца друштвеној благајници потребно је и с тога, што редовно притицање доходака у друштвену благајницу олакшава тачност и брзину свега управина рада, јер јој се само тако даје прилика да на време изда књиге. Улози су задругарски: за добротворе, који плаћају једном за свагда, 150 динара или круна, за осниваче 10 динара нли круна, а за улагаче 6 динара или круна годишње. Управа свраћа пажњу и повереницима и задругарима: да се добротворски улог може уплатити и у три рока (по 50 динара или круна), а осннвачки улог да свакоме, ко га редовно плаћа за двадесет година доноси носле тога доба сва добротворска права. И добротвори и оснивачи који би се нретплатили на „Забавник" добивају за њ лепе корице бесплатно. А као год што у плаћању те две врсте улога може наћи личну корист сваки који је у прилици да толнко одвоји на књигу, тако су исто н Српској Књижевној Задрузн те врсте чланова од нарочите помоћи, јер се тек вишком добротворских и оснивачких улога обезбеђује одржање Задруге а уплата од шест динара једва стпже за подмпривање трошкова око појединпх кола. С тога управа препоручује свима иовереницима ,ћ пријатељима да се нарочпто заузму за купљење чланова добротвора и оснивача не занемарујућп лри том нп купљење улагача, јер друштву и јесте главни задатак: да не само изда што више и што бољпх књига, него и да их рагаири међу што већи број читалаца.