Prosvetni glasnik

610

нросввтни гласоик

Планине се сликају на картаиа тројако: 1. у облику гусеница, 2. помоћу разиих степена мрке или дрие боје и 3. на оба иачина уједно. Шанине представл.ене гусенидама изгледају овако:

Као што впдите, гусенице, које представљају планпне, цртају се помоћу цртица мрке иди црне боје (на табли пак белом бојом). Те се цртице ређају у 2, 3, 4 и т. д. пиза, тпто зависи од пространства дотичне планине. У колико год је планина већег пространства, т. ј. што год већи простор заузима, у толико ће бити и више и дужих таквих низова од цртица, које представљају стране планинске. Шта се, дакле може видети о планинама с карата, на којима су оне представљене у облику гусеница? (Може се видети њихово иространство). По чему? (По низовима цртица). Еад планина захвата већи простор, а кад мањи ? (Већи захвата онда, кад је представљена већим бројем низова од цртица и кад су ти низови веће дужине). Погледајте нацртане планине! Да ли еу све цртице подједнако удаљене једна од друге? (Нису). Него? (Неке су блнже једна другој, а неке су удаљеније). И то има свога значаја. Кад су цртице, којима је представљена планина, гушће, ондаје планина впша; а ако су цртице ређе, планпна је нижа. Ево да вам нацртам две планине различне висине:

Еоја је од ових двеју планина већа? (Друга). А која је виша? (Прва). По чему знаш? (Знам по томе, што су цртице, које је представљају, гушће). Кад су на картама планине представљене као гусенице, гата се онда може с њих прочитати? (Пространство тих планина). И шта још? Па сад сте чули! (Висина). Добро је, седи!