Prosvetni glasnik

614

ПРОСВЕТДИ ГЛАСНИК

Границе се сликају испрекиданом линијом обично дрне боје или цртицама и тачкама: — — — — — и.ти — • — • — • — • Како се цртају на картама путеви, жедезничке пруге и границе? Ласељена места (градови, градићи, села) представљају се тачкама и кружићима црне иди црвене боје. Најобичнији су знаци:

Прва су два знака за села, друга два за градиће, а последња два за градове. Осим њих има и других знакова, који су на разним картама различни. Показаћу им, како се означавају насељена места на карти Србије и Црне Горе у размеру: 1: 750.000. Ученнке пропитати о томе на картама: 1: 800.000, 1: 1.200.000 и 1: 5.000.000. Манастири се цртају знаком & или Ј . Нађи ми неколико мапастира на карти 1: 300.000 и 1: 750.000! Како се на картама представљају насељена места и манастири? Мора и језера се сликају на три начина: 1. помоћу зракастих цртица, које ударају управно на обалску линију, 2. помоћу линија паралелних с обалом и 3. плавом бојом. Кад се представе на први начпн изгледају овако:

На којој је карти море тако нацртано? Покажи ми ти! Представљање на други начин изгледа овако:

Покажи ми на којој је од ових карата море овако нацртано! На послетку море се слика плавом бојом исто онако као што се планине цртају мрком. Само треба упамтити, да се најмање морске ду-