Prosvetni glasnik

860

ЦРОСВЕТДИ ГЛАСНИК

драм.тгичар; ј 1)-г Јосиф Паичић; ј Б-г Лаза Лазаревић, српски књижевник ; -ј- Леополд Ранке, српски пријатељ; ј Ђуро Данпчић, српски научњак; Павиљон Краљевине Србије на свјетској Изложби у Паризу. * Трговачка кореспонденција за школску и прпватну употребу. Написао Јосиф ПредиА, наставнпк трговачке кореспонденције и књиговодства у Срп. Краљ. Трговачкој Академији. Веоград 1900. Стр. 228. 4°. Цена 7 динара. Писац је у овој књизи најпре изложно теорију трговачке кореспонденцпје, за тим је изнео велики број абревијатура (скраћене речи које се у трг. кореспонденцијиупотребљавају), и најпосле ноделио је остали посао у групе. Груна има 16: I Преписка прц оснпвању; II Циркулари; III 0ферти; IV Извешћа; V Препоруке и кредитна писма; VI Ппсма о контрокоренту; VII Исплате, пошиљке; VIII Нисма о ефектима; IX Писма шпедитерска; X Писма о роби (и извешћа); XI Опомене; XII Писма о меницама; XIII 0 банкротству; XIV 0 товарним морским бродовима; XV Молбе; XVI Разно (признанице, уверења итд). Писац се овом књигом посгарао не само да олакша наставу у кореспонденцији својим ученицима, него да и оном трговачком и нетрговачком свету, ко.ји нема прилике да походи предаваља ове врсте, пружи ваљану ручну књигу у којој ће, без мало, наћи све што му је потребно око отправљања својих трговачких послова. Он се није задржао само на теориском делу кореспонденције, него је сваку ствар осветлио са довољнпм бројем примера. А то је велика добит колико за нешколоване људе у трговачком духу толико п за школоване. — Писац је врло добро учинио што је сав материјал поделио у групе, те се човек за сваку потребу у кореспонденцнји може одмах наћи и корисно се по-

служити. — Алп поред свих добрих страна, које ова књига има, не можемо пропустити а да не замеримо г. писцу: зашто није — кад је већ онолико труда уложио око ове књиге — постарао се да унесе штогод и из закона, прописа и тарифа, што би се непосредно односило на трговипу , те би свет који се овом књигом служи могао у једног ручној књизи имати у прегледу све што му је најпотребније око кореспонденције. Ну надамо се да ће нам се у новом издању које ће, судећи по досадашњој прбђи ове књиге, бити ствар скоре будућности -— накнадити и та потреба, те ће на тај начин та књига, и овако сваке хвале и ирепоруке достојна, моћи потпуно одговарати потребама оних, који се њоме буду служили.

ИЗ ШЕ0.1СКЕ ХИГИЈЕНЕ Сисати прсте и гристи нокте — шкодљиво је и опасно. — Код мале деце често се виђа лоша навада, чши је пострек у прнродном нагону, сисање арстију. Обично пред спавање мећу деца палац у уста и када их у томе спречавамо, она дижу ужасну дреку. Код одојчади и није то баш тако опасно, јер су пм прстићи чисти, као што је то опасно код деце одраслије, у времену када се жудно и без избора прихватају свега што пм дође до руке. На тај начин, она не само да гутају разну нечистоту, већ и клице сваковрсних болести. Према томе, биће за свакога довољно јасно, од како значајних и кобних последица може бити та дечја навада сисати прсте. Када деца више година сисају па лац или друге прсте, онда се код њих неправилно н ружно развију вилице, јер горњи ред зуба излази напред, док. се доња вилица повлачи назад, тако, да кад су уста затворена, између оба реда зуба остаје празнина.