Prosvetni glasnik

956

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

значаја је Факат да се њихова акција искључиво везивала за Бар, јер се из сачуваних хартија види, да они у народу нису и.мали присталица ван непосредне околине Бара 40 а нису их ни могли имати радећи онако један против другога не само код напуљског вице-краља и у Риму, већ и код својих земљака. Најзад при извођењу закључка о непозпатом творцу извештаја о састанку главара у Кучима, и је ли тај из ове групе, мора се имати у виду Факат да сви ови из ове друге групе, чији је рад доста нознат из многобројних депеша послатих са разних страна млетачком Сенату и Већу Десеторице, ни из далека не показује онако широк поглед у познавању прилика у српском народу, колико творац извештаја,, при свем том што је и у овоме много дотеранога и измишљенога. (НДСТАВИЂЕ СЕ)

СЛАВА — КРСНО ИМЕ СТУДИЈА Д-ра Милоја М. ВасиКа

МоИо: »Рак^аштс! (Ис Мискеп; 8оТза1<1 ет 1лсћ(; ап§е2ип<Је1:181;, Ше§еп 81е топ аеПзз! 2и Таизепс1еп ги (Јеп Репз^егп ћегеш«. (Н. 84. СћатћегШп, Б1е ОгишНа^еп (1ез XIX. Јаћгћ(1г1в. 8. 617). У во д х 1ак и кад не би обичај слава заузимао тако угледпо место међу осгалим обичајима српског народа, он би ипак био у стању привући на себе пажњу научара и исиитивалаца не само митологије и религије уопште, него такође и иажњу правника, лингвиста, историчара н фолкло-

^ 0 ) Кад је оно абат Марин Бидн, ио наређењу впце краља, Оио бачен у тамницу, нри њему су нађена нека писма, од којих су неколика бпла писана ш Ии^иа сгоа!а (латиннцом), која је вице краљ наредио да се преведу, па том приликом до преписа дође и млетачки дипломатски агенат Слинели, те их приложи својој депеши од 16. дек. 1614. год. Међу тим писмима има их иеколико арцибискупа Бици, али је за ову прилику од нарочитог интереса једна прибелешка, нађена тамо, с пменима њихових помагача у предузећу. Имена јесу ова: БауИ Бау1(1оу1сћ, рагеи1е. 81е0'апо Мес1т, ра!гоп (1е1 Са81е11о (1е Ра81гоуЈсћ1. Бисса Со1оћисћ1, ^егтаио. 81ебапо (1е Бисса с!е Тегга Кота, си^то. Магсо вио си^то соп стдие ћ^НоН. И то су ти помагачи и главни ослонац њихова рада у Приморју!