Prosvetni glasnik

316

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

Као што смо и мало пре поменули, не зна се тачно ни које је Дејан године умро. По поменутој повељи цара СтеФана Душана 35 ) нзлази, да је Дејан био у животу 1354. године. Ил. Руварац је мишљења, 36 ) даје Дејан надживео дара СтеФана Душана, премда Ил. Руварац не одређује време смрти Дејанове и не наводи никаквих доказа, даје Дејан надживео цара СтеФана Душана. И нема никаквих доказа за то. Ми, доиста,. до 1371. године не надазимо нигде помена о синовима Дејановим, односно, до тога их времена не сретамо ни на каквим народним и државним пословима; не видимо их ни у каквим догађајима, па шта више ни помена никаква немамо о њима, услед чега би се могло, донекае, иретпостављати, да је Дејан, отац њихов, надживео цара СтеФана Душана.. Али, узевши, с друге стране, у обзир и оцену догађаје, који после смрти цара СтеФана Душана искрсоше у Србији, а нарочито догађаје, који се развише у суседству уже отацбине Дејанове, око Феуда његова, Жеглигова, а у којима, догађајима, не видимо и не сретамо Дејена, као што смо напред видели, првога царевога доглавника; првога великодостојника и саветника; севастократора и зета царева, и, према обичајном праву у Средњим вековима, од чести и наследника царева. . . ., као што не еретамо ни брата Дејанова деспота Оливера „мо&нога властелина цара Стефана Душана " 3 ') и тако даље, узевпш све то у обзир, имамо више разлога, да поткрепимо своје мало пре истакнуто мишљење, да Дејан ннје надживео цара СтеФана Душана и да је умро пре цара СтеФана Душана. На овом месту, а у прилог својем тврђењу, још једном истичемо мишљење Ил. Руварца , 38 ) да је деспот Оливер умро 1355. године.

Дејан је после себе остивио супругу Теодору и два сина, Дргаша и Константина и кћер Теодору. 39 ) Сунругу Дејанову, Теодору, налазимо где 1377. године назива себе царицом Евдокијом, 40 ) што значи да је била већ. и у монашки ред прешла, а није нам познато кад се све то догодило — кад је царица Евдокија узела на се титулу царице и кад је прешла у монашки ред.

«) Моп. 8егћ. 143. зе ) »0 Кнезу Лазару«, 108. 3 ') 11)1(1. 108. 39 ) »0 Кнезу Лазару® 108. 39 Ј Нама данас изгледа чудновато 1Дто су и мајка н ћерка носиле једпо исто> име — Теодора. Ну Зез обзира што су Немањићи, но византијском обичају онога времена, узели заједнички надимак Стефан, домиш .1ање К. Николајевића (Гласник СрпУч. Друштва XII 446—447) нема основа. *>) Моп. 8егћ. 193. — 1377. године је царида Евдокија са синовима својим Драгашем и Константином завештала пека села у својој држави манастиру Хилендару и ту себе назива царидом: и благочвстива и хр1Столгобива госпогга дарида 1евдок1и и св пр4возлго5леними синови царства ми деспотомв. 1и>аномв Драгашемв и. Костадиномв к