Prosvetni glasnik

41*

НАУКА И НАСТАВА

611

тш (та) ссдеХсра, та1г (то1>>) адеЛ/рап' — тш уибта, то 1 р гибтам', тш атдатгЈуш, то1у втцатгјуогг — тш техгш, то1 V техуои', тш (рЈХахе, то1р (р^Хахо ^у — тш агбде, то 1 у агб^оТу 4 ) тш уугаТхе, то1г уиуасхоХг — тш %е1(>е, то1\> {та1р) %е(>о1\>. Биљешка. Члан је тш, то 1 р за сва три рода, у жен. роду и (та) та1\>. -) 2. Дуал у конјугацији: 1. .шце дуала = 1. л. пдурала, остали су наставди тес1. и рабб. (без раза. аог.) -вд-01'

у ас(:. и ра88. аог. у 2. .1. дуала: -тоу у 3. л. дуала: { -то\>

2. л. р1иг.: /ле-те (ј п а.): )ле-те (т1р.): кбг[-те: Хбае-те: еХбе-те: е/лва-те:

-тгју' Зиа1. 2. л. 8. л. Ие -т о V Ие -т ог Лу/ј-гог ХгхУе -т о V (Ше-тоу), еАие-ттјр (,вЛуоа-тос), еАгкТа-тур

(и у конјунк-ад-оу у 111(1. ргаез., регГ. и М. тивима) -<г&тј\> у 1П1р1'., 111 (1. аог. (у р1регГ. и у оптат.) н. пр.

2. л. р1иг.: Хгхуа-те: 1еХ6ха-те: Ме-а&е (тД.):

(1иа1. 2. л. 3. л. Л\)оа-гоу КеХг)ха-т о V Хбе-а 0- о V

Ме-<У[)е (јгар.): Луе-о&ог' $М>е-в&е: ■— Иге-адг\г Ш>аа-в&е: — &Х^аа-а д-ц V

Исти су наставци у дуалу и у глагола на - ји . 3. а) Дуал се употребљава кад се говорн о двоје чељади, о двије животиње, о двије ствари и иначе кад се иомнње двоје, али се мјесто њега често употребљава плурал. б) Каже се н. пр. ббо ауб^е те&гатог или тед-г&аIV — два су човјека погинула, т. ј. глагол стоји у дуалу или у плуралу, ако му је субјекат у дуалу. Само уз аџуш (— атћо, оба) стоје и суистантив и глагол у дуалу.

Ј ) Акценат је у §еп. и Ла!. дуала као у к еп - и (1а1. нлурала. 2 ) Тако и аЛЛ/јЛс ј , тибе, тобта, о, и, аИти, ош, итд., аЛЛ^Лом, то&бе, то1>то1у итд. — Кош. асс. гб нас двоје (два, двије), о<ри вас двоје (два, двије), §еп. и Ла*. умг нас двога (двпју, двају), нама двома (двјема, двама), а<риг вас двога (двију, двају), вама двома (двјема, двама). 1" Уз § 102. 1. За § 56. и 57. нађе се по гдјекоји примјер: т1> поЛи, тоту лоЛео^у, гсј уегек, хоп' уеуои'. •ј- Уз § 102. 2. На пеколика мјеста у 1. л. дуала свршетак -це&оу. Каткад је и у 2 л. дуала ЈтрГ. и т<1. аог. свршетак -тцу.