Prosvetni glasnik

СЛУЖВЕНП ДЕО

529

ПЕНЗИ0Н0ВАЊА Претписом г. Министра просвете и црквених посдова стављени су у иензију: у округу лодринскол: Пикола ДамњановиИ, учитељ у Шапцу; Милан МихаиловиК, учитељ у Шаицу. УМРЛИ НАСТАВНИЦИ НАРОДНИХ ШКОЛА у округу лодрллском: СреЛко ПоиовиЛ, учитељ у пензији (30. априла о. г. у Лозници).

РАСПИСИ МИНИСТРА ПРОСБЕТЕ И ЦРКБЕНИХ ПОСЛОБА

Свима Школским Надзорнлцима Управа Државне Штампарије писмом од 24. ов. месеца, Бр. 5666, доставида ми је, да су готови „Прегдеди за цртање у основној школп" 1. и 2. свеска за 1 разред и 1. и 2. свеска за II разред. Сем овога Управа ме је известила, да су готове и „Писанке за ученике народних школа у Краљевини Србији" и то од бр. 1. до бр. 7. Препоручујем Вам, данаредите свима наставницима народних школа и школским одборима у томе школском округу да ове Прегледе и Писанке употребљавају у народним школама. ПБр. 4654. 30. априла 1903. год. Београд. Министар просвете и црквених послова Жив. ЖивановиЂ, с. р.

Свима Школским Надзорницима Годишњи извештаји које су ми досад слали школски надзорници нису израђивани по неком утврђеном плану, који би био заједнички за све. То је знатно отежавало прегледност ових извештаја, и зато кад је требало да се по њима ради у министарству, наилазило се на понеке тешкоће. У понеким од ових извештаја није се ни могло наћи све што је министарству било преко потребно да сазна. Зато Вам, и с погледом на жеље које су. изражене на овогодишњој конФеренцији свих школских надзорника у земљи, препоручујем да у будуће годишњи извештај израђујете према овом нацрту: I. О школеким зградама и учитељским етановима а, У каквом су стању школ. зграде и учитељски станови. б. Нове школске зграде подигнуте у току школске године.