Prosvetni glasnik

ШКОЛСКН ЛЕТОПИС 423

а.) Др. Живојину Ђорђевићу • • • • 800 динара б.) Др. Лтју Адамовићу 200 в.) Др. Јовану Цвијићу 300 „ г.) Др. Александру Белићу 200 „

6. Одлучено је да се уиоли г. министар просвете и црквених пос./10ва, да г. Др. Јована Скерлића, пређашњег додента, поново постави за доцента Велике Шкоде. 7. Одлучено је, да се предложи г. министру просвете и црквених носдова, да распшне стечај за попуну катедара: за Руски, Пољски и Чешки језик с литературом; за српску и словенску ч>илологију, као и за једног наставника, који ће радити у Великој Школи као помоћник наставнику Педагогије и Методике. 8. Одлучено је да се предложи г. министру просвете и црквених послова, да г. Милошу ТриФунцу одобри потребно одсуство ради усавршавања у немачком језику и књижевности, као и да распише стечај за још једног питомца, који би изучавао немачки језик и књижевност. 9. Изабран је за доцента Историје Књижевности јужних Словена г. Павле Поповић, проФесор Гимназије Краља Александра I. 10. За светосавску награду за 1903.-1904. школску годину одобрене су теме: а.) Из Хемије: „Ко у препаративним хемијеким радовима постигне најбоље ресултате". б.) Из ГеограФИЈе: „ГеограФски проучити и по могућности картограФски представити неку област Балканскога Полуострва". в.) Из Теорије Књижевности: „Говорне Фигуре у песмама Бранка Радичевића, г Буре Јакшића, Змаја Јована Јовановића и Војислава Илића." 11. Према реФерату г. Д -ра. Луја Адамовића, проФесора Ботанике, изабран је за асистента Ботанике г. Недељко Кошанин, пређ. наставник Гимназије Вука Ст. Караџића. 12. Према реФерату г. Д-ра. Живојина Ђорђевића, проФесора Зоологије, изабран је за асистента Зоологије г. Божидар Валовић, пређашњи учитељ Грађанске Школе, 13. ПремареФератуг. ЈованаЖујовића, проФесораГеологије, изабран је за доцента ФилосоФИЈе г. Др. Драгиша Ђурић, доктор ФнлосоФије. 14. Према реФерату г. Др. Марка Т. Лека, проФесора Хемије, изабран је за доцента Физичке Хемије г. Др. Милоје Стојиљковић, доктор ФилосоФије. 15. Подељена је сума од 4000 динара, колико је буџетом за 1903. годину предвиђено на трошкове семинара философског Факултета:

а.) лингвистичком семинару 1000 дин. б.) историјском семинару 1000 дин. в.) философском семинару 1000 дин. г.) математичком семинару 1000 дин.

Пошто је ова сума недовољна, одлучено је да се тражи од министарства просвете за ову годину још 2000 динара на трошкове семинара ФилосоФскога Факултета. 16. Примљена је понуда г. Јована Жујовића, члана Државног Савета, пређашњег проФесора Велике Школе, да и даље држи предавања из свога предмета, а да му се за тај рад не даје хонорар. 17. Изабран је за хонорарног наставника археологије г. Др. Милоје Васић, помоћник чувара Народног Музеја.