Prosvetni glasnik

604

ЛРОСВЕТПИ ГЛАСИИК

љиви људи, Умро од страха, Ради све на време, Страшна смрт; у Босиљци: Стојан зидар. III. Ове су књиге намењене ученицима наших основних школа у опште. Али у књизи Младост има и таквих стварн које не одговарају аперцоптивном ступњу те деце. Зато што ове ствари премашају круг дечјег схватања^ деца их или неће нивако нн разумети или ће их разумети погрешно. Таквесу нпр.: Шта чини иријатељство, Златна зрнца, Еолико вреди просвета,. Шта чиии чврста воља. IV. У књизи Младост има једна причица из које ученици могу извући за себе рђаву поуку, нпр. она Цар и вештак, у којој се вештина. потцењује зато што не даје никакве користи. V. . У БожиЛном дарку и Младости има ствари узетнх из страних литература па .посрбљених. Али ово посрбљавање нпје извршено нотпуно, т& се отуда показују неприродне. Такве су у првој књизи Мала рибица, а у другој Овчар и путници, Како пролазе грамжљиви људи, Шта чини посматрање. VI. Све три књиге садрже већим делом кратке приче, међу којима их има са свим безначајне садржине. Оие не могу имати велике васпитне вредности пошто нису кадре да пробуде јаче и трајније интересовање нити имају чиме да загреју малога читача. Овако градиво напротив развија неко нервозно љубопитство које се гаси чим је оно ирочитано, а с њим шпчезава и сваки траг у свести читачевој, баш као и оно у страсних читача дневних: листова. VII. У БожиКном дарку и Младости има и слика. У првој су књизи и лепе и јасне (сем једне), у другој међутим има их и рђаво израђених и нејасно репродукованих. У овој је и једна песма илустрована, али ће и песма и илустрација бити за децу потпуно неразумљива. То је: Шта чини чврста воља. VIII. Песме, којих има у овим књигама од бољих наших песннка,. добре су. И описи ириродннх објеката јесу од интереса за децу и могу послужити за ширење знања стеченог у школи и животу. IX. По техничкој изради најбоља је Босиљка, па онда Божи&ни дарак..

5. Први сраски устаиак, историјска слика у 2 чина. Књига има 44 стране у 8°, а цена јој је 0,40 дин. Ово је драматисаиа позната песма Устанак на дахије. Писац је спремио био овај комад да се даје као свечана ђачка представа у Народном Позоршнту приликом прославе стогодишњице Првог српског устанка у београдским народним школама. II он је даван и на ученике је учинио леп. утисак, особито други чин, из кога је, чини ми се, и Управа Народног Позоришта узела била један део за свечану представу за народ. Да би и остали ученици наших народних школа ово прочнтали, па можда и цокушали и да сами представљају овај важан чин из наше новијеисторије, ову би књижицу требало нрепоручити и за ноклањање ученицима народпих школа о испитима и за ђачке књижнице.

Али и горње четир књиге поред нанред побројаних мана имају и добрих страна. И једно због ових, а друго због сиромаштва наше дечје литературе, слободан сам и њих препоручити Главном Просветном Савету како-