Prosvetni glasnik

616

ИР0СВБТ1Ш ГЛАС1ШК

Био је необично хитар и увек би се дочекао на ноге, па ма га како. противник подизао и бадао на земљу. Ова гимнастичка радња каже се још (у југозападним крајевима) и носити се, а тако је и народне песме помињу: „Носише се летњи дан до подие". Али нема именице ношење, него само рвање.

За ову врсту атлетике потребна је што већа снага у леђима и у ногама. Вежбање се почиње с чекићем од 3,17—5,00 кг., а на утакмицама се служе с чекићем од 7'Д кг - Чекић је добро утврђен на држаљи дугачкој од 90—107 сантиметара. Ова је атлетска радња постала у северној Енглеској и врши сеовако. Бацач стане на белегу (бакву) и обема рукама заљуља чекић у правцу камо га жели бацити; за тим се окрене неколико пута у круг и испушта терет из руку. Невешт бацач може у бацању кога. повредити, па и на место убити, за то је при овој игри потребна велика пажња^ Свакоме бацачу допуштена су три бацања. Највећи успех у овоме спорту постигао јеуЕнглеској Тос (31,838 м.), али га је надмашио америчанин Хикок (34,707 м.). У нас се на овај начин надмећу ковачки момци бацањем тешких чекића. По селима се бацају маља (дрвенога), а налик је на ово и бацање камена из аојаса: метне се камен на средину од појаса, па се замахује неколико пута и за тим баца (од прилике онако као што деца раде с иракком).

Ова врста атлетике веома је омиљена у Швајцарској, али се друкчије врши него у нас. Узима се округласт камен или гвоздепа кугла од 17 кг.; баца се с места од линије (бакве) која се не сме прећи; терет се подиже лроизвољно левом или десном руком; бацачу су допуштева два бацања, од којих му се рачуна даље; даљина баченога камена рачуна се од бакве до тачке пада: котрљање се не рачуна (као и у нас). Ово бацање не врши се с угибањем тела као у нас, за то је теже од нашега. По нашем начину бацања из трке даљина од 9,80 м. за камен од 16,6 кг. није знатна даљина, а по овом, швајцарском начину, та је мера до сада највећа (с места тај исти терет: 8,45 м.). До сада је постигао највећи успех у овакоме бацању камена .1удник Луц (аматер), и то: 16,6 кг. с места: 8,45 м.; из трке: 9,80 м.

Ђ) Бацање че^иђа

Е) Бацање ^амена (ђу<лета)

18,0 „ „ „ 7,50 „ „ 20,0 „ „ „ 6,40 „ „ 27,0 „ „ „ 5,40 „ „ 45,0 „ „ „ 3,70 „ _

П

9,50 „ 8,50 „ 6,00 „