Prosvetni glasnik

618

11Р0СВЕТ1Ш ГЛАСНИК

уносити у школске програме, него се, у опште, не цени ни у што. Међутим вредност овога телеснога вежбања тако је велика да је у задобивању снаге, окретности и гипкости ништа заменити не може, па ни само рвање. Силберер овако описује добро извежбанога џентлмена — боксера: „Цогледајте његове гипке и слободне покрете и његове удове: ни мало тромости ни укочености! Високо уздигнуте главе кор^ча он смело; око му је сјајно, али мирно и пуно посматрачке пажње, којој се ништа не измиче. Сусретну ли вам се погледи — гледаће вас право и чврсто: нема у њега оних немирних и подмуклих погледа са стране. Широка плећа и нспупчене груди показују да плућа имају довољно простора за рад. Свестан своје снаге није никад насртљив, нити је у одбрани нечастан. Силни ударци које у борби задаје и прима иринремили су га да лакше подноси и оне ударце, које нам судбина задаје". Вежбање у боксовању врши се у рукавицама без прстију, постављеним коњском длаком, да се не би зглавцима на рукама задавали опасш! ударци. Вежбање се врши обема рукама. Тело у овоме вежбању долази у разноврсне положаје. Добро извежбани боксер може се уснешно борити с неколицином људи, који те вештине не знају. Ударање испод појаса -- забрањено је. Пре и после борбе такмаци пружају један другом руке, и рукују се, чиме се вежбају у савлађивању зависти и мржње према победиоцу. Џентлмен мора остати хладнокрван и кад победи противника, и кад у борби подлегне!

С овим приказом атлетских радова и гимнастичких игара нису исцрпени сви многобројни облици њихови. Дуго ће времена ироћи док се у нас. одомаћи и мален део од ових овде набројаних! (Наставиће се)

0 ПОЧЕТКУ 0 ОДСЕДИМА ТРЕЋЕГ ПЕРИОДА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ (СВРШЕТАК) III II ако МагазинЂ, што се тиче опсервација о просветном раду на страни и у нас, боље стоји од свију књига првога одсека, ипак је и он веома непотпун, кад га и овлаш покушамо упоређивати с Доситијевим књигама. У Магазину нема оцене ни о школама, ни о књигама, нити се износи каква детаљнија анализа просветног преображаја тога доба