Prosvetni glasnik

188

ПРООВЕТНИ ГЛАОНИК

Цмок! за љубљењо: „ја њу оберучке за гдаву, па цмок! цмок! у оба образа" (Ј. Веселиновић, Слике стр. 102.); ,она прлђе, а он је оберучке дохвати за гдаву, па цмок! цмок!" (Исто, стр. 162.) Шклец! у народној загонетци: „зелен зец по потоку шкл.ец!" (С. н. з. стр. 114.). Шуи! за потмуо пад: „Дете узе бусен и спусти га на закдопац. Шуп! (Ј. Веселиновић, Слике I стр. 92.). ШђИ! (уз пућ) за неоддучне покрете: ,Шућ, пућ па за врата" (С. н. з. стр. 130.).

Ова допуна је само овлашна, узгредна. Питање о замени те врсте у нашем језику засдуж/.је више труда и више времена, а н пначе је врло интересно. Ускдици, и код нас и код других, најмање су испитанн од свих остадих врста речи, ма да, са своје старине и других особина, могу пружити доста, грађе и за крупнија питања о језику. Зајечар Јер. Живановић.

АНВЕ10ПЕ КРИВИХ ЛИНИЈА И ПОВРШИНА од Д-ра ПЕТ. ЈГ. ВУКИЋЕВИЋА

Овај је рад иодељен у четири одељка : 1) теорија анведопа у равни; 2) примена т орије анвелопа у равни; 3) теорија анведоиа у простору; и 4) примена теорије анведопа у иростору. У првоме је одељку утврђена дефиниција и инФинитезимадним методом изведена једначина анведопе покретне криве са једним променљивим параметром, као и са више променљивих параметара, везаних неким редацијама; проучена је особина анведопе и образдожен назив „анведопа." У другоме су одељку на разним пробдемима и задацима показане важност и употреба анведопе за криву као анведопу дирке, за подеру, еводуту, каустику, еквидистантне курве... У трећем одељку исто што и у првом само за анведопу покретне површине са једним и више променљивих параметара; изведене су једначине карактеристике и повије (аге!е с1е геђгоизеетеп!) н проучене њихне особине. У четвртоме одељку показане су на пробдемима и задацима разноврсне употребе и важност анвелопа у простору за развојне површине, канадне површине, подере, Гге88пе1-ове површине...