Prosvetni glasnik

300

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

жавних намета, због смањења броја крчми, као и због нечега, што сам дужан нарочито напоменути, т. ј. због све јачерадње антиалкохолне ароиаганде у свима облицима. 1 Врање. Иавле Ј. Мајзнер.

РЕЧ др. ЉУБ. НЕНАДОВИКА на X. интернационалном антиалвоходсном конгресу у Б. Пешти (У седници од 1/14 сеат. 1905).

Узимам реч као син оног народа, који је кроз векове био жив грудобран, о који се ломили и кршиди вал.и силовите азијске навале, која иза пада Цариграда беше прегла, да мачем и огњем евлада и себи потчини европски запад и његову културу. Српски народ на Балкану и на југу садашње Аустро-Угарске истрајао је у тој мукотрпној борби за своју слободу и за европску цивилизацију и културу човегатва, и успео је најзад толико да почетком прошлог века доживи васкрс своје нове и ослобођене Србије. Окончањем борбе с Турцима, у којој издржасмо кад сами кад у вези са нашим суседима и једносудбеницима Угрима, прионусмо и ми Срби, да на пољу куллурном по могућству искорачимо, дођемо бл.иже оним срећнијим народима, који су за време наше вековне борбе за голи живот могли без велике бриге и муке да пораде на својем прибирању и усавршавању. У раду око тог својег нрогреса сретосмо се са многим општекорисним установама и приликама културна развоја, али се сукобисмо и са његовим разноликим опачинама између којима је најкобнија — алкоходизам. Питање алкохолизма није ни ново ни непознато; оно је старо као и сам алкохол и цео комплекс тако званог друштвеног питања, којем је адкохол у злу сатворац, као што га и данас у много чему што не ваља компликује и заплеће и њиме уопће судбоносно влада, у цело као и у појединосгима. Од времена првог међународног антиалкохолског конгреса одржаног пре 20 година у Антверпну и наиме од његовог париског прејемника важи као непобитна и опште призната истина, да је алкохол највећи и најопаснији злотвор човештва, да је он стална и све већа општа опасност, која је у својим посл.едицама куд и камо ужаснија и убитачнија него

1 За добар почетак аитиалкохолне ироиаганде бидо би одиста корисно превести овде наведене Француске списе против алкохолизма.