Prosvetni glasnik

x р 0 н и к а

511

2. Изабрана је нова управи: за председника г. Јован М. Жујовић, министар у пензији, за члана г. ПроФ. Д-р. Светолик А. Радовановић, и за секретара Д-р. Димитрије Ј. Антула, руд. геолог. 3. Ј. М. Жујовић реФерите о раду Ф. Кернсра: 0 појави верфенских слојева код Катуна на Цетини 1 „Детаљна геолошка истраживања која се у потоњој децени.ји вргае у Далмацији, не износе великих новости, мањ у границама и по.гожају појединих фо ])мација. У новости спада када се констатује какав изданак Јуре иш Тријаса или какав неогени нанос. С тога је интересно било када је КШ1, у своме великош делу о цеФалоподама, описао један верФенски ЂтагНез, који му је послат из Катуна код Имоскога. Међутим Кернер вели да нигде није у обдасти Катува налазио верФенских слојева, па закључује да Китлов БћгагИез мора да је из другог краја. 4. Јован М. Жујовић реФерише о раду Ф. Кернера 2 : .Путни извештај изсредње цетинске области. Интересни геодошки објекти југоисточно од Сињског Поља, које је Кернер у овој белсшци описао, могу се овако резумисати. Острејски слојеви (кондродонте), који су иначе врло незнатни и нестални овде су вр/о моћни. Кондродонте су карактеристичне за најнижи део Турона. На југо-источној надини брега Пандурице лежи један врло ма.ш усамљени комад козинских слојева. На јужном ободу Сињског Поља интерссангна је зона јаке дислокације (од Триља преко Чавчине ка ЈИ.) дуж које се помолило више изданака ВерФенскога ката. У некима од ових нађени Јсу и фосили : миаците, натицеле и један Т1го1Ие8. Поред обичних верФенских слојева појављују се и верукансви конгломерати и црвени пешчари. Северно од ове верФенске поворке код села Јабуке има Мугаелкалка са птихитима и ортоцератима Фауне из Хан Булога. Даље изнад овог има јурских кречњака са ЈАЉоИес, који на лијас указује. Неоген је представљен Фосилима Вго18бепа (1а1шаиса В., В. с 1'г. (; г 1 а 11 §' и 1 а г 18 Р., Р о 8 8 а г и 1 и 8 81асће1 N. н ведиким меданоасидама. Преко овог сложно су наслагани слојеви Фдувијаднога шљунка, местимице цементован иди са сдојевима гдине измешан. •5. Сава Урошевић говорио је о геолошком скдопу терена у околини села ,/1уке. — ,На ј. з. подножју Дели-Јована, гранит гор-

1 Кегпег. — Ићег с1ез ап§'ећНсће Уогкотшеп уоп ЛУег1 'епег 8сМсћ1еп 1>е1 Каит ап (Јег Се4гаа. — Уегћ. (1. к. к. &ео1. Ке1сћ8ап8(;аЦ. 1905. № 2. стр. 61—62.

2 Г. Кегпег. — Ке18ећепсћ(: аиа (1ет пнШегеп Се<;та (Јећ1е1е. — Л г егћ. 4. к. к. »ео1. КеЈсћзапа^аН. 190-5. Л»-11. стр, 241—244.