Prosvetni glasnik

НАУКА II НАОТАВА

3. Узгрејте млеко до 30° или 35° Целзијевих тако, што ћете цуцлу нетнути у шерпењу пуну хладне воде, коју ћете загрејати. 4. Потои извадите занушач и увуците чисту сисаљку у цуцлу. 5. Дајите детету јестп само у означено време. 6. После сваког оброка оперите детету најбрижљивнје уста чистом водом. 7. Цуцлу ћете, кад се испразни, добро опрати. 8. Брижљнво исперите сисаљке, ла их онда исплакннте више пута у хладној води, коју сте нре тога скували. Дваред недељно, уторником и четвртком, између 1 и 2'/ 2 часаја сам у заводу. Тада приступам мерењу и одређивању дијете. Сваки дан, и недељом, завод .је отворен. од 12 до 3 часа, како би свет могао доћн по пордије препарованог млека. Да би читалац могао сам судити, шта се ради у време примаља у Капљи мдека, ја ћу изнети овде шта радимо и како. Од 6 до V часова изјутра додази нам млеко, које смо поручиди дан пре. Дадиља га узима и приправља мдечне смеше, које су, ради дакшег вршења посдова, нумероване римским бројевима до четири. № I састоји се од 1 дела млека и 2 дела воде; № II састоји се од 1 дела млека п 1 дела воде; Л« III састоји се од 2 дела млека и 1 дела воде; № IV састоји се од листог млека. Ми употребљавамо искључиво мдечне смеше, јер кодико су добре смеше од иавлаке, тодико су и скупе тако, да их не можемо употребљавати бар за нрво време. За сваки дитар воде, који се сипа у мдеко, додаје се 50 грама мдечног шећера. Смеше се сипају у дудде модеда проФесора г. Медена, препоручене за одојчад. Цеда, пордија, коју одређујемо кад коме треба, састоји се од I 1 / 2 дитра. Грдићи од Фдаша обмотани су нантљикама разне боје, од којих свака представља једну од четири смеше. На тај начин не греши се при раздавању. Кад се Фдаше напуне и затисну запушачем од каучука, онда се мећу у метадне котарице, које се потом носе у апарат за стерндизовање. Данас имамо два таква апарата, од којих свак садржи 120 Флаша. Апарати за стеридизацију цидиндри су од бакра, изнутра кадајисани и снабдевени закдопцима, који добро затварају. Усред, тих закдопаца надази се стоградусни термометар. Рупа на дну доводи цидиндар у везу с једним резервоаром воде, одакде издази показивач нивоа, који чини, да се види висина воде у резервоару, како би се избегдо, да се не загрева празан апарат. Испод резервоара находи се гасна дампа са 14 пдаменова, јер се кување врши гасом за осветљење. Цидиндар од бакра обмотан је филцом , на шта додазе дашчице од дрвета.