Prosvetni glasnik

834

НРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

1. У Шабачком окружију: У Шеваричкој школи 2. » » У БогагиИској школи 3. ј , » У Оридској школи 4. » » У Јаловичкој школи 5. ј , * У Свилеувској школи 6. » » У Лакучанској школи 7. У Ваљевском окружнју: У Каменичкој школи 8. У Ужичком окружију: У Белоцрквапској школи

У овим школама испит се није могао држати, јербо су у Шабачком окружију 1, Јунија т. г. а у Ваљевском 9. Јудија т. г. у Ужичком пак 15. Јудија т. г. учитељи постављени. Моћиће се придиком другог посјештеиијаиспитдржати. В прочем зависиће од споеобности, и благоразумија учитеља, и од успјеха учеиика, хоћели, и може л.и се у овим школама, предмет који важни предавати. Сви су учитељи до сад оио, онолико, н онако из учебни предмета свои класа предавали, како је кои знао, н хотео. Тако, свакије по својој снособности, и по снисканој науди мањи или већи успјех с децом учинио и показао. Онима учнтељима, који нису знали, или нису хотели оне предмете, онако, и онолико из исти нредмета својим ученидима, кои, како, и колико би за њиову класу нредавати се имали, наложено је: шта, колико и како у будуће да предавати морају, и да ред у предавању онај набљудавају, кои им је строжајше прописан. А да би бољи напредак и успјех деца у школама имала и учинити могла, — да би већу ревност и приљежаније учитељи у школи својој употребили, постарало се својски о нрвом посЈештенију школа. Колико су учитељи с новјереном себи дјечицом у тому успјели, како су дјецу обучавали, ијесу ли барем знаке поправленија (разумјева се о небрижљивим и неревностним) дали, увиди ће се о втором посјештенију свију школа у Србији. У Крагујевцу 28. Јулија 836. Петар Радовановић Директор свију шкода у Сербији.

СТАТИСТИКА НАСТАВЕ Како споро иде са разрађивањем статистичких података, а много спорије са штампањем статистике, 1 то смо и за раније године изиосили у „Просветном гласнику" укратко податке о најважнијим статистичким моментима, као што ћемо и сада изнети упоредо за осталих пет година.

1 Прошде године с продећа дана је у штампу Статнстика наставе ?а 1901 и 1902 шкод. год., а тек сад ја довршено штампање.