Prosvetni glasnik

754

порционална с добивеним скретањем, то ћемо узети скретање, место вертикалне компоненте. Нека је то скретање ос. Да бисмо нашди хоризонтадну компоненту, треба из пређашњег намештања апаратовог обрнути рам К око осовине 1Љ, тако да кале ■ мова осовина обртања заузме вертикалан положај, као што је представљено на слици. Вертикалност осовине постиже се либелом и завртњима на подлози, а управност калемове равни на хоризонтадну компоненту постиже се магнетном иглом. Чим смо постигли ово намештање, на исти начин, као што је мало час речено, налази се скретање галванометровог магнета. Нека је то скретање р, које се и узима при рачунању, место саме хоризонталне компоненте земљиног магнетизма, из разлога раније наведених. Ако је 1 тражена инклинација, биће:

Употребом тригометријских таблица налазимо угао — инклинацију 1. (Наставиће се)

Наиомена уз Прилог 1 уз Предлог организације сталног надзора над народним школама у Краљевини Србији. Површпна у Км 2 и број становништва уопште, као и колико се хвата на Км 2 становника увето је из рукописа Статистичког годишњака за 1906. годину. ЦиФре одатде и из тога Годишњака за 1905. годину (Веоград 1907) не слажу се свуд зато, што је у оном првом број становништва пореклом из »Претходних резултата пописа становништва н домаће стоке у Краљевшга Србији 31. децембра 1905. године« (Веоград 1906), где су респективне ццФре добивене из извода, састављених од иописивача из пописних листа, док у оном другом, број становништва је цореклом из индивидуалних листића, који су иреписани из поменутих пописних лпста. Број школа и наставника израчунати су на основи Државног календара за 1908. (Б. 1908), дакле представља стање на крају 1907. године.

„Просветни Гласник" излази у месечним свескама од 6 и више табака, на великој осмини. — Отаје годишње: за Србију 12 дин., за друге зсмље 15 дин.у злату (франака).— Претилата се шаље Уирави Државне Штамиарије Краљевине СрСије у Београду. — 1'укоаиси се шаљу уредништву (Министарство иросвете и црквених и )СЛОва у Београду). Они се, на захтев иисаца , вра&ају.

ОдГОВОРНИ УРЕДНИК влад. т. сдасојевић штампа Краљице Наталијк гл. бр. 80. држдвна Штампдрим