Prosvetni glasnik

НАУКА И НАСТЛВА

757

у) Да се у круту повуче сечица у) Да се равностран троугао иреда буде преподовљена пери- твори у квадрат (Алгеб. анаФеријом (Адгеб. анадиза). лиза). Ј) (заједнички). Шта.је поларни рогаљ и зашто се зове суплементни? — Еакве су особине тространог рогља? 6. Прва груаа ученика Друга груиа ученика «) Оба корена квадратне једна- «) Оба корена квадратне једначинејесу: чинејесу: I/ з + V — 5,- да |/2 ±Ј/ — 3; да се напинге се напише једначина. једначина. р) У нравоуглом троугду хипо(!) Еолике су стране ноког пра- тенуза је 65 м. и разлика воугаоника, коме .је дијагонала 17 обеју катета 23 м. Колике см. а обим 46 см. ? су ноједине катете? у) (заједнички) Шта је правоугли паралелопипед и шта има да се каже за његове дијагонале ? — Еоја се пирамида зове правилна и чиме је ограничена њена зарубљена пирамида? — 7. «) Нека сељанка донела је јаја да прода, па је за њих добила 4 динара. Да је имала 20 јаја више и да их је продавала ио једну пару скупље, добила би 6 дин. Еолико је имала јаја и поштоје продавала комад? — р) 10 х а 3 |/ с (ах — ћ) + у = 3ху, х — у=? — 2; у) 1§. з =; г)) Колика Је но(х + г) ]/сх — (1 вршина и запремина равностране купе, кад је полупречник основе г—6 см. — 8. «) Еад се збиру квадрата два броја дода збир тих бројсва, добива се 1840; кад се, пак, збир бројева одузмо од збира

квадрата, остаје остатак 1722. Еоји су то бројеви ? /Ј) 1§ ј | /44 ,29 _ ? 3,8/ 5 у) Еолика је тежина у килограмима једне правилне шестостране призме од ливеног гвожђа, кад је полупречник описаног круга око основе г = 2 с1т., висина призме 3 т., а специФична тежина ливеног гвожђа је 7,21, (|/3 = 1,73).

Јагодинска Гимназија Српски језик: наставник г. Јован ИвковиЛ, проФесор. V разред: — Ириказати садржај песме: Урош и Мрњавчевићи, и истаћи карарстерне особине Јевросиме и сина јој Марка; — ПриказаТи садржај песме: „Аговање" и смер самог певања; — Показати поетске Фигуре у песми: „Бановић Страхиња" и истаћи места, која се одликују својом лепотом; — У комедији Дажа и Паралажа" нриказати карактерне особине главних личности; — Развитак иисмености међу Словенима и рад Ћирила и Методија; — У трагедији „Пера Сегединац" нриказати карактерне особине главне личности. VI разред: Написати беседу, која би се изговорила на збору за браћу Босанце; — Еарактеристика старе српске књижевности; Знање са чиме треба да буде удружено па да младић одговори своме задатку?; — Еористи од путовања кроз отаџбнну; — ПГгаје карактер: