Prosvetni glasnik

906

Свима просветшш надлештвима (сем Окр. Шкод. Одбора) Госиодине Министре, Поводом позивања обвезника на вежбу, чине ми се разне нредставке од стране Вагаег Министарства, да се по.једини службеници, позвати на вежбу, услед преких службених потреба, ослободе вежбе. Чссто овакове представке добијем доста касно, те нема времена да се и команда дотичног о његовом ослобођењу од вежбе извесги, а у многим пак случајевима, у представци се не означује, која је команда дотичног службеника позвала на вежбу. Ово може бити доцније само разлог дуже а непотребне преписке, јер команде по надлежности својој, а за недошавше обвезнике одмах предузимају потребне мере, ако дотични благовремено не следује позиву. Да би се ово избегло, и да би команда. која је дотичног службеника позвала на вежбу била благовремено извештена о ослобођењу његовом, као да би дотични, ако нема услова да се ослободи био благовремено о томе извештен и могао се одмах кренути својој команди,. — то вас молим, Господине Министре, да изволите наредити, да се оиакове иредставке за ослобођепе као хитне достављају одмах, а у иредставци увек тачно назначи и команда, која је дотичног службеника иозвала на вежбу. Примите, Господине Министре, и овом приликом уверење мога поштовања. ФЂПр. 8440 31 августа 1909 год. Београд. Минисхар Војни Почасни Ађутанх Н>. В. Краља, Ђенерал, Мих. Живковић с. р. Госиодину Министру иросвете и црквених иослова.

Шаље Вам се овај распис г. Министра војног с препоруком, да га се у будуће тачно придржавате. ПБр. 15096 9 септембра 1909 г. У Београду. По наредби Министра дросвете и цркв. послова Начелник Милив. Ј. ПоповиЋ с. р.

Свима просветшш устаиовама По решењу филозофског Факултета од 11 Фебруара 1906 и решењу г. Министра просвете ПБр. 7083 од 3 јуна исте године, геолошки завод је основао засебан сеизмолошки одсек за систематско проучавање сеизмичких и геофизичких појава у Србији. У вези са тим