Prosvetni glasnik

238

ПРОСВЕТНН ГДАСННК

Горпој Глами, окр. пиротског, 16 Фсбруара о. г. ПБр. 20743. Малошишту, окр. нишког, ( поново ) 10 марта о. г. ПБр. 3764. Гаглову, окр. кругаевачког. 12 марта о. г. ПБр. 3854. Грачаници, окр. подринског, 12 марта о. г. ГШр. 3901. ЗАТВОРЕНА 0СН0ВНА ШКОЛА ! У Белом Пољу (Брбави), окр. рудничког, 8 марта о. г. ПБр. 3466.

РАСПИСИ 1ИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА

Свила школсеим надзорницнма Из извештаја неких школских надзорника и управитеља сазнао сам, да се између председника школских одбора и управптеља школа дешавају несугласиде и омањи спорови око тога ко треба да отвара званичне пошиљке упућене школском одбору. Да би се те несугласице сузбиле, н да би у поменутом питању било једногласног постуиања у свима школама, наређујем: да све званичне пошиљке, адресованс школском одбору, прима управитељ школски као пословођа школског одбора, јер је једино он законом позван да води сву администрацију и да за њу одговара. Пошиљке упућеве изреком председпику школског одбора отвараће сам председник, који је дужан да их одмах предаје управитељу на даљи рад. Управитељи ће такође сваки иримљени акт заводити у деловодник и о предметима који се тичу школског одбора на првој седници реФерисати школском одбору, а хнтније предмете одмах саопштавати председнику школског одбора на даљи рад. Ову ћете наредбу саопштити свима месним школским одборима. ПБр. 2122 1 Фебруара 1910 год. у Београду. Министар цросвете и дрквених послова Ј. М. Жујовић с. р.

Свима школским надзорницима » Неки књижари жале се Министарству да има учитеља који воде трговину по школама са књижарским материјалом на тај начин, што све школске и ђачке потребе купују у већим књижарским радњама са извесним процентом, па их препродају сво.јим ученицима: монополисане по одређену цену а немононолисане са 50°/ о скупље, чиме је опстанак мањих књижарских радња изложен опасности.