Prosvetni glasnik

692

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

ллца који имају 16—20 обавезних часова), а учитсља и учитељица вештина од 22 до 28 часова. Ви ћете ми с тога, уз своје предлоге о хонорарним часовима у својој школи, као и уз своје извештаје о хонорарима, које би имали ваши наставници у другој којој школи, поднети свакад и мишљење о томе, да ли наставник може имати максимум часова. Препоручујем Вам да Ви и наставници поверене Вам школе обратите нарочиту пажњу на ове новине и да пх, у колико се тичу родитеља и ученика, што пре објавите најподеснијим Вам начином, пезависно од тога што је Министарство неке објаве (чл. 19., 43. и 46.) објавило преко „Српских Новина" и дневних листова. ПВр. 13615 Министар 21 јуда 1912. год. иросвете и црквених послова, у Београду. Љ. Јовановић, с. р.

Дире^торима средњих ш^ОсЛа Чланон 53. Закона о средвим школама предвиђепо је да се приватни ис-пити полажу само у државнпм средњим школама, а по правплима која ће се прописати. Док се та правила не пролишу, препоручу.јем директорима мушких ередњих школа да у местима где има државних женских средњих школа примају на испит мушку децу, а. женску децу упуте на полагање у женске средње школе. ББр. 13689 Министар 23 јуда 1912 године иросвете и црквених нослова, у Београду. Љ. Јовановић, с. р.

Дире^торима средњих ш^о^аа По саслушањр Главног Просветног Савета одлучио сам, да се, до опште измене Наставног плана средњих школа, од нове школске године учи руски језик у VII и УШ разреду са по 3 часа недељно. Трећи час добиће се свођењем часова латинског језика тим разредима од 4 часа на 3 недељно, при чему ће наставницп датинског језика интензивпијим радом п нешто збијенпјим прелажењем наставнога градива, парочито с мање граматизирања, пастати да пређу приближпо досадашње наставно градиво. ПБр. 13690 24јула 1912 год. у Београду. Министар просвете п црквених иослова, Љ. Јовановић с. р.