Prosvetni glasnik

службени део

821

Дире^торима средњих ш^о*ла (и приватних); управите*љима В. Ж. Ш^охле . У допуну свога расписа ПБр. 7526 од 20 иаја ове године, а поводои многих молаба — одлучујем: 1. да учениди који су у августу полагали испите по чл. 39. Закопа о средњим школама па пали из 1 — 2 предмета полажу разредни испит од 20—30 септембра ове године и, ако положе, упишу се у старији разред; 2. тако исто ће се поступити и са ученицима уписаним у почетку школске године, који су у августу полагали испит ио моме одобрењу, па пали из 1 — 2 предмета; 3. да ученицп који су се пријавили у законском року [11 — 20 августа] за разредни испит, па били одбијени због тога што је дотични разред испитан пре њихове прпјаве, полажу испит од 1 —15 септембра. и, ако положе, упишу се у старији разред; 4. да се ученипи који су у августу полагалп први пут нижи течајни исппт после разредног испита, или и приватно, сматрају као да су полагали у јуну, л полажу накнадно од 20—30 септембра по чл. 9. Правила о нижем течајном испиту. II Бр. 13689 28 авгусха 1913 год. у Београду. Министар Просвете и Дрквених Послова, Љ. Јовановић. с. р.

Дире^торима средњих ш^о^а Пошто се, услед нередовних прплика у земљи, у прошлој и овој години, није могла извести одредба чл. 4 Закона о средњим пгколама о отварању женских гимпазија у Нишу п Крагујевцу, ја сам — но саслушању Главног Просветног Оавета а на основу чл. 2 Закона о регулисању школскога рада због рата 1912 и 1913 године — одлучио да се од сада па до даље наредбе женска деца примају у VII и УШ разред мушких и мешовитих потпуних гимназпја у местима где потпуних женских гимназија нема. Препоручујем Вам да ову моју одлуку објавите на видноме месту у повереној Вам школи. ПБр. 13196 3 сепхембра 1913 год. у Београду. Министар просвете и црквених послова, Љ. Јовановић с. р.

Свима дире^торима средњих и управите^вима стручиих иш^о«ла 0 обзиром на нередовне прилике у прошлој школској години, због којих су ученици имали знатно слабији надзор у своме раду, и стога што просветни гласник , II књ., св. 9., 1913. 56