Prosvetni glasnik

146

иросветни гласннк

тиквешком округу: за ерез дојранскн (валапдовски). Драгутпна Цокића, учитеља из Соко-Бан>е; за срез неготннски. Стојапа Дамјановпћа, учптеља из Скопља; за срез ђевђелпјски са ЂенђелпЈОЈГ, Милорада ТаЈкановића, учитеља из Београда.

РАСПИСИ ГОСПОДИНА МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА Свима ии^о^лс^им надзорницима. У вези ранијпх расписаа новодом извештаја једног школског надзорнпка наређујем: да од сада сви учитељп и учитељице народнпх школа удућују нреко својпх школских надзорника молбе, којима траже од Мипистарства одсуство дтже од 10 дана. Док не добију саоиштење да пм је одсуство одобрено, не смеју се удаљаватп пз места свога службовања. Само у изузетно хитним случајевима (смрг у нородпци, порођај, заразпа болест у кући) могу употребити одсуство и ире саопштеног одобрсња, алп ће Мпнистарство накнадно цепитп: је ли тај разлог био оправдан. Управитељп основних школа, а где њих нема председници меснпх школских одбора, дужнп су одмах другог дана по изостанку учптеља са дужности, пзвестити надлежног надзорника о томе, као п о дану повратка на дужност, ако се буде вратпо (чл. 66. тач. 4. закона о пар. школама). Школскп надзорнпцп ће водптп преглед одсуствовања наставнпка у својпм срезовпма и у својпм полугодпшњпм извештајима подносиће Мппистарству сиисак свих наставпика који су одсуствовалп. У списку ће бити прегледно означено: откад је н докле наставник одсуствовао п по чијем одобрењу. Мођутпм надзорнпци ће се старати да поједини разреди и одељења пе остану дуже време без наставника (чл. 74. чач. 11. закона о народним школама). Ради тога ће они саслушавати свакога наставпика, којп је одсуствовао без одобрења и, према добпвеном уверењу, пзрицаће и казне. Оне наставнике, који со без одобрења удале из места службовања и за седам дана не- дођу у своје место, надзорници ће позвати нреко Српских Новина, да се јаве на дужност, па ако опп то не би у року од десет дана учинилп, известиће Миннстарство, да бп се могла донетп одлука по чл. 47. закона о народним школама. У срезовпма у којима још нису постављенп школскп падзорнпцп, окружни школски одбор врпшће дужности, којо су у овој паредби поменуте. ПБр. 2506 20 јануара 1914 год. у Београду. Минпстар Просвете п Црквених Послова, Љ. Јовановић. с. р.

Огфу^иим ш^о^.с^им одборима и управите^Бима учите^всг^их 1Ш^о*да. Да би кандидати, који се из разних крајева увећане Србије јављају за нолагање практичног учитељског иснпта, могли, у интересу школа

1 А нарочито расписа од 17 марта 1911. ПВр. 4731.