Prosvetni glasnik

194

Просветни Гласник

б) Донског Института:

1. Абрамова Надежда 2. Бурлакова Татјана

3. Донскова Зоја 4. Маркова Вера

5. Соколовскаја Ирина. Министарство екреће пажњу Вишег Сазета да ће се од 1922/3 школске године матура т свима рускии средњим школама вршити само но нрописима Краљевиие. Министар Просвете, Св. Прибићевић, с. р.

Према решењу Господина Министра Вр. 8011 од 10. јуна, отишао сам да као изасланик Господпна Министра присуствујем пспитима у Харковском Девојачком Институту у Новом Бечеју. Решењем Г. Миниетра одрођен сам био за конерциално одељење. Али како на комерциални одсек долазе само ученице које су свршиле шест разреда овога Института, сматрао сам за нотребно да обиђем и присуствујем предавањима у класама, да бих на тај начин имао тачна обавештења какву предспрему имају ученице комерциалног одеека. Та би предспрема била довољна кад би се настава геограФнје у Институту нроширила озбиљнијим и детаљнпјим изучаваљем политичке геограФије Југославије и нешто више геограФије западне Европе. А затим, јачим и стручнијим нзучавањем српског језика. Свршене ученице комерциалног одсека упућене су, бар за сада, да се упосле у нашој земљи, а незнање наше националне геограФије и дргкавног језика онемогућава им да се упосле ни код државних надлештава ни код многих озбиљнијих трговачках институција, лпто је штета и за њих, јер по свом савеснол раду у школи обећавају бити добре и употребљиве раденице. Ако предлог, који ниже наводим, не би излазио из круга моје дужности, мишљења -сам да би Харковском Институту требало делегирати једдог стручног наставника за геограФију и једног наставника за сриско-хрватеки језик. Настава на комерциалном одсеку трајала је ов« школске године свега шест иесеца, са 37 часова недељно, бсз домаћег рада и обухватала је ове трговачке предмете : Руско и ерпско књнговодство, Руску трговачку кореспондепцију, Трговачку рачуницу и Науку о трговини. Предмети су били пређени у доста скраћеном обиму, без много практичких радњи и са већом пажњом поклоњепој теорпји предмета, што би свакако требало урадига обратно. Ипак успех на испитима показаоје да је и од стране наставника и од стране ученпца уложен врло гвелики труд. Нарочито ваља истаћи уснех у Трговачкој рачуници (наставник г. Владимир -Слатвински) и Српском мњиговодству (наставник г. Славко Стајић). Том успеху припомогао је .несумњиво и врло мали број ученица — свега осам. (Две ученице су раније напустиле курс).

IX

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца Одељење за Средњу Наставу СНБр. 10735 22—VII—1922 године у Београду.

ГОСПОДИНУ МИНИСТРУ ПРОСВЕТЕ

Београд.