Prosvetni glasnik

158

Просветни Гласник

XI Прочитано је писмо Г. Министра Просвете ПБр. 3759 од 26 ов. мес., с иолбом г. Јеремије Живановића, уредника омладинског часописа Венац, да се обнови препорука. Просветног Савета, а ва овај часопие, која је била дата још 1912 године. Савет је мишљеаа да тасопис треба препоручити.

— 1354 редовпи састанак, од 1 јгна 1923 год. Присутни: председиик г. д-р Богдан Гавриловић, ипредседиик г. д-р Светолик Стевановић, чланови: г.г. д-р Чед. Митровић, д-р Никола Вулић, Јоваи Ђ. Јовановић, Јеремија Живановић, д-р Даза Ненадовић, Дим. Тртковић, Љуб. Протпћ, Павле Стевановић, Мирко. Поповић; Дазар' Трипковић, Т. Радивојевић, Милутин Станковић и Дим. Пауновић. Секретар, Сл. Миловановић. У току седнице дошао је и извесно време присуствовао Г. Министар Просвете, М. ТриФуновић. I Прочитан је и примљен записник претходног састанка. II Г.г. д-р Стевановић и Тричковић усмено реферишу о квалиФикацијама кандидата за наставничка места у средњој школи. Саслушавши, Савет је мишљења, да имају квалиФикација '• за супленте (под уговорон) Николај Парижки и Василије Соколов (за Богословију); за привремену предметну учитељипу:. Еродита Судровска и Татјана Шаконова; да неиају квалиФикација: Ангела Тот и Антоиије Новак. Ш. Г.г. Протић и Станковић усмено реФеришу о молбама учитеља основних школа за. пензију и реактивирање. Саслушавши, Савет је мишљења: да Новку Момировић не треба иензионисати (већином гласова, 1 против); да Ђорђе Живанов не може бити постављсн за сталног учитеља, док не положи испит; да Јелена Белањи, нема квалимкација за забавиљу, и да није надлежан по молби Александра Чоплоковића. IV Прочптано је писмо Г. Министра Просвете СНБр. 8419 од 24 пр. мес., с молбом књижаре Гезе Кона, из Београда, да се карта Азпје од проо. Вл. Марвнковића, откупи за средње школе. Савет одлучује, да карту прегледају г.г. д-р Бор. Ж. Милојевић, Драг. Дероко и Т.. Радивојевић, а издавач да положи 1500 динара за хонорар. V Прочитано је писмо Г. Министра Просвете СНБр. 8225 од 24 пр. мес., с молбом г. Бор. Ж. Милојевића, ванред. проФ. Универзитета, да се његов уцбеник Европп одобри за III разред средњих школа. Савет одлучује, да се за преглед и оцену умоле г.г. Јован Цвијић, Љубомир Јовановић и Емило Цветић, а писац да положи 450 динара за хонорар. VI Председник саопштава да је г. Миливоје Савић, начелник Мин. Трговине и Индустрнје известио, да не може да се прими оцене и ирегледа упућене му књиге Маика о гођј. Савет прима знању и одлучује, да се књига упути на преглед и оцену г. Стојшићу, инспектору Мин. Трговине. VII Прочитано је писмо Г. Министра Просвете СНБр. 8724 од 25 пр. глес., с молбом г-ђе Олге Хекер, учитељице земаљске више дјевојачке школе у Загребу, да се њено Украсно пнсмо с упуством, одобри као учило за писање за све средње и стручне школе у Краљевини, Савет одлучује, да се ове писанке упуте на преглед г.г. Вој. Стевановићу и Мих. Јовићу, а аутор да положи 200 динара за хонорар.

— 1355 рвдовни састанак од 9 јгна 1923 год. Присутни: председник г. д-р Богдаи Гавриловић, ппредседаик г. д-р Светолик Стевановић, чланови: г. г. д-р Чед. Митровић, д-р Александар Белић, Јован Ђ. Јовановић, д-р