Prosvetni glasnik

17

слате као поклон Министарства Просвете, да их одмах ураме и ставе на угледно место у учионици. О тачном извршењу овога наређења известиће се Министарство Просвете. Министар Просвете, Веља Вукићевић, с. р.

3. О н Бр 11.501 Закон о народним школама донет је пре 19-11-1927. год. Европског рата, када је вредност новца била ЈНовчане казне по чл. 60. ДРУКчија него данас, те су новчане казне, проЗакона о народ. школа- писане чл. 60. Закона о народним школама за ма за чланове месног чланове месног школског одбора, веома мале и школ. одбора. њима се не постиже сврха, коју предвиђа поменути члан. Стога на основу чл. 1. Уредбе о убрзању рада код судских м иследних власти, као и мишљења Правног Референта Министарства Просвете од 29.-ХП-1926. године, одлучујем: да се сваки порески грош за новчане казне по чл. 60. Закона о народним школама претвори у 2 динара и то: казне које изриче школски надзорник над члановима месног школског одбора за невршење прописаних дужности износиле би 50—150 динара, а казне које мзричем ја 150—500 динара. Министар Просвете, Веља Вукићевић, с. р.

4. О.Н.Бр. 44.135 26. Како ми посведневно стижу замерке у по24.-11-1927. год. гледу склапања брака учитеља-ица основних Склапање брака учите- школа, то сам нашао за сходно препоручити ља-ица нека будеу скла- Вам, да учитељству свих категорија скренете ду сњиховим положајем пажњу на околности о којима су дужни као обраи учитељским иозивом. зовани Љ уд И да воде рачуна код бирања себи сапутниие у животу како њихов брак не би био на уштрб угледа учитељскога сталежа, већ би био у складу с њиховим социјалним положајем, а и самим учитељским позивом. Свакога културнога човека морају водити у брак виши етички мотиви: друштвена заједница, моралио усавршавање мужа и жене па духовна сродност, што је најјача гаранција за солидан и срећан брак. У брак не смеју водити човека чисто материјалистичко-егоистички мотиви, јер ови не могу бити основ срећнога обитељског живота. Будући да је здрава породица основ друштвенога и државног живота, дужан је сваки појединац код склапања брака порец својих Просветни Гласник бр. 1. и 2. 2

?