Prosvetni glasnik

18

Просветни Гласник

интереса имати у виду и интересе државе и нације, јер срећа појединид је везана за срећу државе и друштва. Министар Просвете, Веља Вукићевић, с. р.

5. Пошто су у многим школама школске књигеза време окупације биле уништене, уобичајило се да се, на сведоџбу двојице грађана, издају уверења о свршеном основном школовању државним службеницима, ради регулисања њихова положаја и новчаних принадлежности. Међутим, по одлуци Главне Контроле од 31.-XII-1925. год., Бр. 80.108, та сведоџба издата од два грађанина не може послужити као доказ о томе: да је неко лице свршило неки разред, јер то није допуштено ни једним законским прогшсом. По истој одлуци, за регулисања положаја и принадлежности државних службеника, могу послужити као пуноважни? докуменат само јавне исправе. Стога, а на основу чл. 54. Закона о народним школама, одлучујем: да се у будуће, на сведоџбу од два грађанина, не могу издавати? уверења о свршеном основном школовању. Према томе, ако је коме службенику потребно сведочанство о свршеном основном школовању, може га добити само по положеном, испиту. Министар Просвете, Веља Вукићевић, с. р.

О.Н.Бр. 18.511 19.-111-1927. год. На сведоџбу од два грађанина, не могу се издавати уверења о свршеном основ. школовању.

6. О.Н.Бр. 26.411 Оцењивање наставничког рада је врло важна?

21.-1У-1У27. год. ствар у школском раду. Оно може, само ако се Оцењивање наставнич- врши строго и правично, знатно допринети боког рада. љитку основне наставе. Нажалост, опажа се да огромна већина садашњих школских надзорника не појима у довољној мери свеколики значај оцењивања наставничког рада за поправку рада по основним школама, те су и сувише благи у оцењивању, а често и неправични. Одличне оцене дају се врло често и олако за рад који би једва заслужио довољну оцену, а повољно се оцењује слаб и недовољан рад. Овакво оцењивање је од велике штете по напредак писмености и народног просвећивања. Додуше, и сам начин досадашњег оцењивања, по коме се оценанаставничког рада мора убележити у главну уписницу, одмах по из-