Prosvetni glasnik

Општи Део

39

Главну Контролу, која ће издати потребна наређења да се не чине сметње за примање разлике тих принадлежности. О предњем се извештавате ради знања, с тим да сваки случај одбијања визе за исплату разлике принадлежности од 1.-Х-1923. год. до дана одлуке о поновном разврставању по пресуди Државног Савета саопштите Министарству, како би оно тражило од Главне Контроле да се изда виза. По наредби Министра Просвете, Начелник Општег Одељења, Ник. С. Половина, с. р.

44. П.Бр. 4.210 Главни Одбор Подмлатка Друштва Црвеног 5 .-1 \Ч927. год. Крста у споразуму са женским удружењима одОдржавање „Материн- лучио је, да се на дан 14. и 15. маја ове године ског дана" — на дан 14. ОД р ЖИ у свима просветним и омладинским устаи 15. маја ове год. новама „Матерински дан". Да би се ова лепа замисао што потпуније могла извести, Министарство Просвете препоручује управама свих основних, средњих и стручних школа да помогну извођење овога дана и да потпомогну рад организације Подмлатка Црвеног Крста. По наредби Министра Просвете, Начелник Општег Одељења, Ник. С. Половина, с. р. 45. П.Бр. 4.778 Дешава се да у средњим и основним шко-

14.-1\М927. год. лама обављају фотографски посао бесправни Само пуноиравни мај- мајстори, већином помоћници без икакве стручне сшори могу по школама спреме, узимајући огроман део посла правим обављаши фотографске мајсторима. Тиме се штети и државна каса, јер послове. л • 4- • • бесправни мајстори не плаћају порезу за свој рад, а не добива се ни првокласна израда, јер су то нестручњаци који бесправно обављају фотографски занат. Да се то не би у будуће дешавзло, Господин Министар Просвете, наредио је да само пуноправни мајстори могу по школама обављати послове фотографске. О предњем се извештавате ради знања и даљег поступка. По наредби Министра Просвете, за Начелника Општег Одељења, Магарашевић, с. р.