Prosvetni glasnik

Општи Део

45

да на време обавестите Главни Одбор о учешћу По наредби Министра Просвете, Начелник Одељеша за Средњу Наставу, Магарашевић, с. р.

56. У жељи за што већим ширењем соколства и телеснога васпитања у народу одобрено је школској омладини да се телесно вежба и васпитавау соколским и спортским организацијама. По сазнању поверавају се школској омладини по тим организацијама често и такве функције које су искључиво за зреле људе. Има и случајева да школска омладина учествује у гласању и у решавању спорних питања на седницама и на годишњим скупштинама, заједно са осталим друштвеним члановима из грађанскога сталежа, и да се бира у друштвене управе. Овим се често и нехотично ствара стање међу школском омладином које се коси са педагошким и школским начелима васпитања. Да се у будуће не дешавају такви случајеви и да школска омладина буде поштеђена оваквог и сличног утицаја, Господин Министар Просвете, одлуком својом С.Н.Бр. 4.875 од 28. фебруара 1927. год., забранио је школској омладини свако активно суделовање у горе поменутим функцијама односно раду. Учествовање школске омладине у горе именованим организацијама, а у колико се то односи на корисно и васпитно телесно вежбање, Господин Министар одобрио је и даље. О овоме се извештавате ради знања и даље надлежности. По наредби Министра Просвете, Начелник Одељења за Средњу Наставу, Магарашевић, с. р.

57. Извештавате се, ради даље надлежности, да је Министарство Просвете, одлуком С.Н.Бр. 4.493 од 28. прошлог месеца, усвојило одлуку Наставничког Савета Ваљевске Гимназије да се Миодраг Петронијевић, ученик III разреда те гимназије, казни изгнањем из свих средњих школа у Краљевини, на основу чл. 43. т. и Дисциплинских Правила. По наредби Министра Просвете, за Начедника Одељења за Средњу Наставу, Илија Лалевић, с. р.

Страже и стараћете а Ваших ученика.

С.Н.Бр. 4.875 1.-111-1927. год. Регулисање учествовања школске омладине у соколским и спортским организацијима.

С.Н.Бр. 4.493 2.-111-1927. год. Изгнање Миодрага Петронијевића из свих средњих школа у Краљевини .